En första räntesänkning från Riksbanken kryper allt närmare. Det behöver inte nödvändigtvis betyda ett kraftigt prislyft på bostadsmarknaden.
Mest läst i kategorin
Räkna med fler objekt men små prisförändringar enligt en bedömare.
Veckans inflationsutfall förstärker nu sannolikheten för att Riksbanken sänker styrräntan från 4,00 procent redan i maj. I nuläget har alla fyra storbanker en prognos att sänkningen sker redan i maj där Handelsbanken som enda bank tidigare trott juni.
En lägre styrränta skulle teoretiskt betyda ytterligare islossning på bostadsmarknaden som vaknat till liv efter årsskiftet med en viss prisuppgång.
Att en första räntesänkning skulle få priserna att rusa, bedömer dock Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB som högst osannolikt. Förklaringen?
När man köper en bostad och tar lån så är det inte intressant vad den huvudsakliga räntan är här och nu. Man ska sitta med lånen i åtminstone 30 år och då fundera på vad räntan ligger på i genomsnitt över tid, påpekar han.
Följer inte efter
När Riksbanken till och med hade minusränta var även räntorna på långa bindningstider betydligt lägre. Om det nu sker en sänkning i maj av den rörliga räntan så kommer inte de långa räntorna följa efter i stor utsträckning, lyfter Boije.
Vi ser inte att dom faller på det sättet som den rörliga så det är därför vi inte tror på en klang- och jubelföreställning.
SBAB har i sin nuvarande prognos att bostadspriserna ska stiga 2–3 procent för helåret. Däremot kan utbudet av bostadsrätter och villor öka när säljare nu vågar kliva ut på marknaden igen, bedömer man.
Senaste nytt
Ännu en utmaning
Det finns dock ytterligare en utmaning för bostadsprisutvecklingen, poängterar Robert Boije, nämligen att många bostadsrättsföreningar kan fortsätta att tvingas höja avgiften vilket i sin tur påverkar bostadsägarnas ekonomi negativt.
Det borde rimligen påverka bostadsrättspriserna negativt. Å andra sidan kan man säga att alla inte är riktigt medvetna om detta när de köper så det kan bli en obehaglig överraskning.
TOBIAS ÖSTERBERG/TT
Relaterade artiklar:
Här kan äldre tvingas bort från sina hem. News 55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.