Svenskar är inte skyldiga att anmäla när en familjemedlem som bor utomlands dör, det gör att det finns de som får sin pension trots att de dött. Det är ingen som vet hur många döda svenskar som fortfarande får ut sin pension, det rapporterar Sydsvenskan. Det går att fuska Det här beror på att det …
Nya siffror om vårt sparande visar att den svåra ekonomiska situation som många svenska pensionärer befinner sig i återspeglas i deras sparande. SEB:s undersökning Sparkollen visar hur mycket pensionärer i genomsnitt sparar varje månad, det skriver Nyheter 24. Kikar på det samlade sparandet Sparkollen Q3 2024 har tittat på det tredje kvartalet 2024 och den …
Det har kommit flera rapporter om att den allmänna pensionen inte längre räcker till för att människor ska klara sig på pensionen och att fler måste jobba längre. Vi har tidigare rapporterat om att siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av slutlönen i …
Folkkäre Jan Malmsjö, 92 år, är som bekant inte alls lika pigg och kry som han en gång var – av förståeliga skäl – men han slipper i alla fall svälta på ålderns höst. Skådespelaren Jan Malmsjö hänger sedan mer än 50 år tillbaka ihop med sin bransch-likasinnade Marie Göranzon, 81, och Marie har tidigare …
Allt fler fortsätter jobba efter att de har uppnått sin pensionsålder, men för dig som blir jobbonär finns det några viktiga saker du behöver veta så att du inte blir återbetalningsskyldig. Pensionsmyndighetens uppdrag är att administrera och betala ut pension, samtidigt förvaltar myndigheten information om pensionen, det skriver Nyheter24. Din pension och andra förmåner kan …
Många egenföretagare riskerar att få låg pension, de har ingen tjänstepension och de flesta varken pensionssparar eller tar ut en marknadsmässig lön. “Det är viktigt som egenföretagare att sätta sig in i hur man kan spara på bästa sätt för att få ut en tillräcklig pension”, säger Agneta Claesson i ett pressmeddelande. Hon är pensionsspecialist …
Paret pensionerade sig tidigt – båda var 62 år – och planerade för en skön tillvaro i Italien. Men i stället blev de hemlösa och hamnade till en början i en mardröm. Saken var den att de hade sålt allt de ägde, hus och prylar, för att flytta till Europa och varmare breddgrader. Men snart …
I september har arbetslösheten uppmätts till 7,9 procent. Många arbetslösa oroar sig för sin pension, men enligt en pensionsekonom kan de flesta sluta oroa sig. Arbetsmarknaden har påverkats av lågkonjunkturen och i år väntas arbetslösheten nå en topp på 8,4 procent. Många som är arbetslösa oroar sig för hur det ska påverka deras pension. Trifa …
Enligt en undersökning från Danske Bank kommer förslaget om skattefritt ISK-sparande på 300 000 kronor att leda till en rekordrusning till sparformen. Snudd på hälften av alla som i dag inte sparar på ISK (investeringssparkonto) skulle börja med det om regeringen får klartecken på sitt förslag om att göra ISK-sparande på upp till 300 000 …
Vi pensionssparar för att öka vår inkomst från det att vi slutar arbeta tills vi dör. Men det är svårt att veta hur lång den tiden blir. Ett sätt att tänka är att utgå från den förväntade livslängden. I Sverige är medellivslängden (år 2023), enligt Statistiska Centralbyrån, 84,9 år för kvinnor och 81,6 år för …
PRO:s ordförande Åsa Lindestam tycker att satsningen på pensionärers tandhälsa är efterlängtad och det bästa i regeringens budgetproposition. I sin budgetproposition presenterar regeringen en tandvårdsreform med ett högkostnadsskydd som liknar det inom den vanliga vården och som ska införas för alla över 67 från och med 2026, , det skriver PRO Pensionären. “Det känns bra …
Regeringen lovar att deras budget för 2025 ska göra Sverige tryggare och rikare, men det verkar inte gälla för pensionärer. SKPF Pensionärerna anser att det behövs kraftigare åtgärder för att skapa en stark välfärd och jämlika pensioner och förbundets ordförande, Liza di Paolo-Sandberg, tycker att det är tydligt att det här är en budget för …
Vid årsskiftet kan Finland sluta betala ut folkpension till finländska pensionärer som bor i utomlands, något som väcker stor oro hos Sverigefinska pensionärer. Den finländska regeringen sparar 38 miljoner euro genom att dra in folkpensionen för de 26 000 finländska pensionärer som bor utomlands, det skriver Svenska Yle. I Sverige bor ungefär 18 000 personer …
Regeringens budget gynnar höginkomsttagare, men ett vanligt pensionärspar får ett knappt märkbart tillskott till hushållskassan. Det här konstaterar SEB:s privatekonom Américo Fernández. Till nyhetsbyrån TT säger han att två pensionärer med en medianpension på 21 600 kronor vardera i månaden får 226 kronor extra enligt förslagen i regeringens budget. Storhandla? Glöm det “Det är inte …
Pensionärer i USA kommer att få en mindre levnadskostnadsjustering, alltså höjning av sin pension, år 2025 och det är okej eftersom det betyder att inflationen avtar. Nästa års levnadskostnadsjustering, eller COLA, som pensionärer i USA får varje år, väntas bli 2,5 procent, det skriver Wall Street Journal. Levnadskostnadsjusteringen är knuten till genomsnittlig inflationsdata för juli, …
Schweiz är det bästa landet för en bekväm pension i en ranking av 89 länder, Sverige kommer först på nionde plats. Den senaste U.S. News and World Report rankar de bästa länderna för en bekväm pension. Rankingen baseras på en internationell undersökning av nästan 17 000 personer och en undergrupp med 5 900 personer som …
Nästa år höjs brytpunkten för statlig skatt, det betyder att det för väldigt många inte längre blir lönsamt att löneväxla, alltså byta en del av lönen mot pensionsspararande. Med hjälp av statistik från Statistiska Centralbyrån har Länsförsäkringar räknat ut hur många som inte längre kommer tjäna på att löneväxla nästa år. Brytpunkten höjs När brytpunkten …
Gert Fylking, 78, dras inte bara med en haltande hälsa. Hans pension räcker inte till. Det berättar den kände nöjes- och underhållningsprofilen i en intervju med Hänt. “Den statliga pensionen är ju ingenting att skryta om alltså. Den räcker inte till det liv jag lever idag”, säger Gert Fylking. Som tur är har han en …
För personer födda 1967 är riktåldern för pension 68 år eftersom riktåldern successivt höjs på grund av den ökande livslängden. För att pengarna i pensionssystemet ska räcka till när vi nu lever allt längre har politikerna beslutat att vi behöver jobba längre och ta ut pension senare i livet, det skriver Aftonbladet. Ökande riktålder År …
Ungefär var femte, 22 procent, av äldre i åldrarna 65-76 år sparar mellan 500 och en tusenlapp i månaden i fonder. Ny statistik redogör för i vilken utsträckning svenskarna fondsparar. Nästan alla gör det men fondsparandet skiljer sig åt inte bara mellan män och kvinnor utan också bland yngre och äldre. “Att ha ett regelbundet …
Förra veckan presenterade regeringen höstbudgeten som bland annat innehåller sänkt skatt för pensionärer nästa år. Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt kommer alla de som tjänar mer än 16 000 kronor i månaden få sänkt skatt, det skriver Nyheter24. Många pensionärer undrar nog nu hur mycket de kommer tjäna på den sänkta skatten. Regeringskansliet har gjort en beräkning …
Den allmänna pensionen har gradvis försvagats och mångas pension kommer nu bara upp i hälften av slutlönen. Pensionssystemet var menat att ge drygt 60 procent av slutlönen, men så är det inte, det rapporterar Senioren. Nya siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av …
Liza di Paolo-Sandberg på SKPF Pensionärerna och Anna Eriksson på SPF Seniorerna ger tips till pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. En genomsnittlig allmän pension ligger 2 705 kronor under Konsumentverkets hushållsbudget för ett ensamhushåll, det skriver Nyheter24. SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har nyligen gjort en medlemsundersökning som visar att sju …
Garantipensionen, grundskyddet i den allmänna pensionen, baseras på ditt civilstånd och påverkas negativt när en pensionär gifter sig. Garantipensionen fungerar som ett grundskydd, alltså ett slags bidrag från staten för dem som har låg pension, det skriver TV4. I dag får mer än varannan pensionär en del av sin pension från garantipensionen. Den allmänna pensionen …
Att ta ut sin pension är inte enbart ett ekonomiskt beslut, det är också en existentiell fråga om mening, samband och identitet. De flesta diskussioner om pension fokuserar på de ekonomiska aspekterna av att sluta jobba, de handlar om hur du ska spara tillräckligt till pensionen eller om hur du vet om du kommer få …
Han köpte en tomt där han tänkte bygga ett drömhem till sin pension, men en bedragare sålde i stället fastigheten. Business Insider berättar om det hjärtlösa fastighetsbedrägeriet där offret blev upplyst i ett brev om att marken var såld för 200 000 dollar, motsvarande drygt 2 miljoner kronor. Han gratulerades till försäljningen, men problemet var …
Generellt sett har inkomsterna för pensionärer varit mycket bättre än för yrkesarbetande den senaste 20-årsperioden, enligt ny rapport som väcker förvåning. “Siffran förvånade mig verkligen och den förvånar säkert många. Även om det finns enskilda individer som har det tufft så får det inte skymma att den generella utvecklingen är så positiv”, säger Lars Stjernkvist …
Med en kapad arbetsvecka till 35 timmar dröjer det flera år längre innan du får gå i pension, enligt nya beräkningar. Socialdemokraterna står bakom förslaget om en kortad arbetsvecka med bibehållen full lön. “Om lönen anpassas till de kortare arbetstimmarna kommer det att leda till lägre livsinkomster och minskade pensionsinbetalningar”, varnar Trifa Chireh, pensionsekonom på …
Varje år går flera tusen svenskar i pension och det finns flera viktiga saker att tänka på när det börjar bli dags för dig. Om du planerar att gå i pension innan gällande riktålder, som just nu är 67 år, är det bra att ha ett eget pensionssparande så att du får goda ekonomiska förutsättningar …
Precis som Sverige har Tyskland tvingats vidta åtgärder för att pensionspengarna i landets pensionssystem ska räcka till alla pensionärer som lever allt längre. Den tyska änkan Rosemarie Javitz, 81, jobbade tio år som sekreterare innan hon fick barn, senare i livet har hon haft lite extrajobb, det skriver Senioren. Hon var hemma med barnen under …
I går fick Pensionsmyndigheten en ny styrelse, i styrelsen finns nu bland annat kunskap om kapitalförvaltning och forskning inom åldrande. Pensionsmyndigheten fick på torsdagen en ny styrelse vars uppdrag sträcker sig från den 1 september 2024 till och med den 31 augusti 2027. “Pensionsmyndigheten får en ny styrelse vars samlade erfarenheter och djupa kunskaper inom …
Det är inte för sent att börja tänka smart kring din pension. Här är fem raka tips på hur du får pensionspengarna – dina framtida eller nuvarande – att växa. Nätmäklaren Avanza listar i sin blogg goda råd på hur du ökar din pension. Där utöver får de flesta tjänstepension. Om det inte är så …
I Finland bands pensionsåldern till medellivslängden för sju år sedan och nu tror unga där att de aldrig kommer kunna pensionera sig. De yngre generationerna i Finland oroar sig och tycker att det är orättvist att de ska tillbringa sina bästa år på jobbet, det rapporterar Svenska Yle. Pensionera sig vid 70 De ungas oro …
Över hela USA är miljontals amerikaner oroliga över att de inte kommer att ha tillräckligt för att kunna gå i pension. Vissa amerikaner ur generationen baby boomers, födda mellan 1945 och 1965, säger till Business Insider att de skulle behöva arbeta tills de är i 70- eller 80-årsåldern för att ha råd med sina dagliga …
En av tre som får restskatt är pensionärer. Så här många miljarder ska 65-plussarna nu betala in till staten, enligt Skatteverket. Hela 220 000 av totalt 650 000 svenskar som åkt på restskatt denna gång är över 65 år. Det betyder att var tredje som nu tvingas betala restskatt, eller kvarskatt som den också kallas, …
En civilingenjör som jobbat i 20 år förlorar 5 700 kronor i månaden om lönen är 61 000 kronor, visar ett exempel. Höginkomsttagare förlorar mest om arbetstiden kortas till fyra dagar i veckan. Civilingenjören i exemplet ovan är ett exempel på det om lönen minskar med 12,5 procent. Det konstaterar SPP som räknat på hur …
Explosionen av äldre är svår att tackla för Europa, men kanske kan Sveriges mer flexibla pensionssystem vara en framkomlig väg, enligt en analys. Europas demografiska utveckling är nedslående och en tickande bomb. En femtedel av EU:s befolkning är 65 år eller äldre – men värre blir det. År 2050 beräknas gruppen 65 år och äldre …
Det lönar sig att jobba efter pensionsålderns inträdde, det har sagts förut men kan behöva upprepas. “Om du jobbar ett år extra blir din pension 7 procent högre”, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till Dagens Industri, berättar Dagens PS. Det är obestridligt så att varje extra år av arbete efter pensionen ger klirr …
Enligt Skandia fortsätter kommunernas och regionernas pensionsskuld att öka och uppgår nu till över 50 000 kronor per invånare. Det är nästa generation som får betala den ökande pensionsskulden, som vid bokslutet 2023 uppgick till över 543 miljarder kronor, enligt Skandias beräkningar. De svenska kommunernas och regionernas pensionsskulder påverkar deras ekonomiska balans. “Värt att notera …
Lisa Speroni arbetade för USA:s statsmakt i 32 år och skulle få 90 procent av sin lön i pension om hon jobbade till 65, trots det slutade hon vid 55. Lisa Speroni var IT-projektledare på socialtjänstavdelningen i den amerikanska delstaten Kalifornien. Jobbet innebar att hon hade jour 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, …
När det avdragsgilla pensionssparandet avskaffades 2016 tog löneväxling till pensionen fart. Det här behöver du tänka på om du funderar på att löneväxla. Löneväxling är ett långsiktigt sparande som lämpar sig bäst för personer med hög inkomst, det skriver Dagens Nyheter som har gjort en genomgång om för- och nackdelar med att löneväxla. Inkomstgränsen Du …
Om du nyligen har blivit pensionär eller snart ska bli det kan det vara en god idé att se över dina försäkringar. Vilka försäkringar du ska ha som pensionär beror förstås på flera olika saker, men det finns några riktlinjer och fallgropar som kan vara bra att känna till, skriver Microsoft. Gustav Jonsson, jurist och …
Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att vårt pensionssystem har allvarliga problem, det skriver Senioren. Ett längre arbetsliv kommer inte räcka för att höja våra pensioner, dessutom kan man fråga sig hur många som kommer …
Från soliga stränder till charmiga städer – här är de 20 mest idealiska länderna att flytta till inför pensioneringen. Fler överväger att pensionera sig utomlands. Anledningarna är många men huvudsakligen handlar det om att sänka sina levnadskostnader, njuta av bättre väder och få uppleva en ny kultur, skriver Forbes. Men det kan vara svårt att …
Shauna Sharpes, 60 år, är en av många blivande pensionärer som oroar sig över sin framtid. I dag arbetar hon för en ideell minoritetsorganisation i västra Washington. Med låg inkomst och utan besparingar står inför en högst osäker framtid, liksom många andra. Trots att Shauna Sharpes odlar mycket av sin egen mat och lever sparsamt, …
Sedan 2022 har andelen fattigpensionärer minskat kraftigt och det beror bland annat på att inflationen har höjt garantipensionen. De senaste två årens inflation har gjort att pensionsförmåner som garantipensionen höjts dessutom infördes inkomstpensionstillägget hösten 2021, det skriver Dagens Nyheter. Det här gör att andelen fattigpensionärer har minskat från 15 till 7 procent sedan 2022. “När …
Hon är en av många fattigpensionärer som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Efter en olycka för många år sedan kunde hon aldrig återvända till arbetslivet. Hon blev fattigpensionär och hennes liv fick en annan vändning än hon hade trott. Hon hade man och fyra barn, och arbetade flitigt som undersköterska. Livet tog …
Det är 261 000 svenskar som fortsätter jobba efter att de blivit pensionärer och det är inte bara mer pengar i plånboken som lockar. De som jobbar och tar ut pension samtidigt kallas numer för jobbonärer. I Sverige finns det över en kvarts miljon jobbonärer, de flesta är mellan 65 och 66 år och var …
Blackrocks vd och medgrundare Larry Fink varnar för utmaningarna med finansieringen av framtidens pensioner när människor lever allt längre. Från och med första kvartalet 2024 förvaltade den stora amerikanska fondförvaltaren Blackrock, enligt Statista, tillgångar värda totalt cirka 10,5 biljoner amerikanska dollar, nästan 111 biljoner kronor. Blackrock är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen, kapitalförvaltningsbolaget …
Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas. Om du väljer löneväxling för att stärka din pension måste din månadslön i år vara vara 51 250 kronor brutto efter löneväxlingen, detta enligt Min Pension. För att löneväxla kommer du överens med din …
Regeringens beslut att fastställa riktåldern för pension år 2030 till 67 är i linje med alla prognoser och innebär praktiskt sett ingen förändring. Från och med år 2026 kommer åldersgränserna i pensionssystemet kopplas till en riktålder för pension som är rörlig och kommer ändras i takt med att medellivslängden ökar. Riktåldern baseras på statistik om …