News55

Så får BRF:er ner sina kostnader

Elpriser har höjts rejält vilket blivit dyrt för många bostadsrättsföreningar.
Elpriser har höjts rejält och ett sätt för bostadsrättsföreningar att spara in på kostnader är att upprätta gemensam el för fastigheten. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Elpriser ökar kraftigt igen och kan variera ordentligt beroende på elleverantör. Vissa elbolag har gjort chockhöjningar på upp till 30 procent vilket är långt över godtagbara prisnivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av kraftiga prisökningar på elmarknaden har många börjat tänka om för att få ner sina fasta och rörliga kostnader. Slår man ut elprishöjningarna över landet, ligger den genomsnittliga prisökningen på cirka fem procent. 

Bostadsrättsföreningar har drabbats hårt av stigande priser, vilket gjort att ett växande antal har gått över till gemensam el som inhandlas via fastighetskonton. Det innebär att varje hushåll endast betalar för den rörliga delen – deras individuella konsumtion.

De fasta av gifterna per hushåll ligger just nu på runt mellan 1 500 och 2 500 kronor per år beroende på var i landet man bor.

En investering som betalar sig snabbt

Infometric är ett energibolag som erbjuder bostadsrättsföreningar elabonnemang genom att upprätta fastighetskonton där elen inhandlas gemensamt för alla boende i huset. De fasta kostnaderna per hushåll slopas, vilket sparar in en del.

Företaget installerar sina egna elmätare med automatisk avläsning som kommunicerar med en uppkopplad avläsningscentral. Den läser kontinuerligt av varje hushålls elkonsumtion och vidarebefordrar informationen till Infometric som sedan fakturerar kunderna.

En investering i gemensam el betalar sig i regel runt två år. Fördelaktigt med en installation är att det även finns möjlighet till vatten- och temperaturmätning, vilket kan förbättra bostadsrättsföreningens totala kalkyl. Det är också möjligt att installera solceller i efterhand och läsa av elproduktionen via Infometrics elmätare. Priserna justeras därefter.

Hållbar och billigare lösning

ANNONS

Gemensam el är ekonomiskt smidigt samtidigt som den lägger grund för ökad hållbarhet genom att förnybara egenproducerade energikällor kan kopplas till den gemensamma elmätaren.

Genom att effektivisera energiförbrukning sparas samtidigt in på resurser, vilket är bättre för både miljö och allmänna hållbarhetsfaktorer. Exempelvis kan inomhusklimat förbättras genom energieffektivisering och förbättrad ventilation.

Läs också:

Här chockhöjs elpriset i dag

Bostadspriser och elkostnader stiger i hushållen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS