-
+

Annons

Annons

News55”Stäng inte äldre ute från FHM-enkät”

Personer över 84 år, en grupp som påverkats starkt av pandemin, exkluderas från att delta i folkhälso­enkäten i vår. Det här är ett olyckligt exempel på strukturell ålders­diskriminering, skriver flera debattörer.

News55Ulf Adelsohn: Vaccinering måste ges högsta prioritet

Finns det någonting man är mer trött på nu än experter. Särskilt de självutnämnda. Till expert utser media alla, i varje fall om de har avvikande mening.

News55SKPF: Nu måste de äldres rätt till omsorg prioriteras!

Medan Sveriges dödssiffror i covid-19 återigen har börjat stiga, och fortsatt ligger rejält högre än i våra grannländer, kommer förödande kritik mot regionernas hantering av äldreboendena under pandemin.

Jan Scherman: Hur kan Gardell komma undan med sitt budskap?

Inför media är vi alla olika. Det går också att formulera saken med orden att på den offentliga tribunen falla ödets lotter olika. Det blir särskilt tydligt i tider av pandemisk kris.
Arkivbild / TT

News55Jan Scherman: Det vilar något sorgligt över FHMs brist på empati

Tiden tickar. Det vet alla. Men vi är 1,6 miljoner 70+ som i varje stund känner starkare än andra hur denna klocka kortar den tid som är kvar.

Jan Scherman: Styr fördomar Migrationsverkets beslut?

Enigheten om allt hårdare tag mot invandringen ökar. Samtidigt tycks allt färre bry sig om rättssäkerheten i detta hårdare samhällsklimat. Det skriver Jan Scherman i ny debattartikel.

KD: Så ska bedrägerier mot äldre bekämpas

Att bedragare cyniskt utnyttjar Coronakrisen för att lura äldre är vedervärdigt. I förra veckan beslutade riksdagen, bland annat på förslag från Kristdemokraterna, att brott riktade mot äldre ska prioriteras. Det är en angelägen fråga för oss. Många äldre känner i dessa tider stor oro för coronaviruset. Det är djupt ovärdigt att de också ska behöva […]

Om dödligheten i corona-pandemin i Sverige – regeringen och myndigheterna togs på sängen

Jag läste på News55 med förundran om statsepidemiolog Tegnells förklaringar till varför antalet döda i COVID-19 är så många fler i Sverige jämfört med bland annat våra grannländer. Till råga på allt så låg Sverige innan påskhelgen på topp 10- listan bland världens länder över antalet döda i relation till invånarantalet. Tegnells utsagor är i […]

UPPROP FRÅN NEWS55 – STANNA HEMMA

Idag lanserar News55 tillsammans med kända svenskar uppropet ”Stanna hemma” på sin sajt och på Facebook där Sveriges riskgrupper uppmanas stanna hemma. För att underlätta för de alla att vara i självvald karantän erbjuder Sveriges förenade studentkårer sin hjälp.

“Samhället är inte rustat för psykisk ohälsa”

Vården och omsorgen om äldre personer måste byggas ut. Idag kommer äldre personer med psykisk ohälsa i kläm. I en debattartikel, signerad ett 30-tal tunga namn kopplat till vård, psykiatri och politik ges förslag på konkreta förbättringar.

Ensamhet måste tas på stort allvar

Hur nöjda äldre är med sin äldreomsorg är viktigt att mäta men det behövs ytterligare dimensioner för att ge en rättvisande bild av hur bra omsorgen är. Det skriver Anna Bergendal i en debattartikel. Hon är näringspolitisk expert inom äldreomsorg på Vårdföretagarna.

V: Så ska vi få fler seniorbostäder

Med fler äldre i befolkningen de kommande åren behövs det göras mer för att alla äldre ska få rätt till ett tryggt och anpassat boende. Det skriver Clara Lindblom i en debattartikeln. Hon är oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad. Läs om förslagen i inlägget.

SVT-replik på Olofsson: “Orimligt ta ansvar för en nationell rättvisa

I en artikel på News 55 kritiserar Sverker Olofsson SVT.  Han undrar var vi står i frågor om nationell rättvisa. Inlägget är en replik på Sverker Olofssons krönika: "Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?"

Jan Scherman: Har medierna tappat sin pressetiska kompass?

Skrytvalserna kring det pressetiska systemet klingar alltmer ihåligt, skriver Jan Scherman i Medievärlden om hur medierna hanterat sina misstag i samband med metoo-dreven. När drevet går visas ingen nåd. Åtgärder för att förhindra fortsatt misshandel av enskilda människor inskränker sig till smärre förändringar av arbetsrutinerna, lite mer faktakontroll och etikkurser för personalen.

Det är inte tillräckligt – vi äldre behöver agera nu

Läsaren Leif Södergren tycker att Jan Schermans förslag om en äldreminister var bra. Men långt ifrån tillräckligt. "Vi måste ta på oss gula västar och begära vårt rättmätiga inflytande." skriver han idag i en replik till Jan Schermans debattartikel.

Jan Schermans krav till Löfven: Tillsätt en äldreminister nu!

"Det krävs krafttag mot fördomarna mot äldre". Skriver Jan Scherman i en debattartikel och kräver idag av statsminister Stefan Löfven att regeringen tar tag i diskrimineringen mot äldre.

Jan Scherman: Sveriges riksdag slår ett unikt rekord i åldersfascism

Sverige skryter om sin demokrati, sin yttrandefrihet, sin välfärd och en unik modell för medbestämmande och tillväxt. Ett land där alla räknas. Men det är fyllt med åldersfascism, skriver idag Jan Scherman i en debattartikel på News55.

Be om att bli uppringd

Mejla oss