A-
A+

News55KD: Utvecklingen mot det kontantfria samhället har gått för långt

Utvecklingen mot minskad kontantanvändning går fort i Sverige. I ett internationellt perspektiv är vi i det närmaste unika sett till hur lite kontanter som cirkulerar i samhället och den låga andelen kontanta betalningar i handeln.

Därför kan det bli stopp för läkemedel i brevlådan

Just nu förekommer en högaktuell fråga och ett myndighetsförslag som kan slå hårt mot seniorerna. News55 Debatt har granskat frågan närmare och bjudit in till ett panelsamtal med Artur Ringart som moderator.

En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade. Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna, anser Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Debatt: Så kan vi satsa på äldres sexuella hälsa

Jag ifrågasätter varför vi inte satsar mer på sexuell och relationell hälsa hos den äldre generationer, skriver sexologen Hanna Möllås i en debattartikel.

Ensamhet på äldreboende: Att få klappa en katt kan hjälpa

Vården och omsorgen präglas av den pågående pandemin och de många svårigheter som den medfört. Men nu är många i särskilda boenden tack och lov vaccinerade och vi måste blicka framåt och skapa förutsättningar för ett gott liv hela livet.

News55UR:s programchef: Skratta med seniorsurfarna, inte åt dem

Leif Schulman skriver en tankeväckande krönika den 25 februari. Sveriges Utbildningsradio (UR), som står bakom programmet Seniorsurfarna, är det public service-bolag som har ett särskilt utbildningsuppdrag.

News55”Stäng inte äldre ute från FHM-enkät”

Personer över 84 år, en grupp som påverkats starkt av pandemin, exkluderas från att delta i folkhälso­enkäten i vår. Det här är ett olyckligt exempel på strukturell ålders­diskriminering, skriver flera debattörer.

News55Ulf Adelsohn: Vaccinering måste ges högsta prioritet

Finns det någonting man är mer trött på nu än experter. Särskilt de självutnämnda. Till expert utser media alla, i varje fall om de har avvikande mening.

News55SKPF: Nu måste de äldres rätt till omsorg prioriteras!

Medan Sveriges dödssiffror i covid-19 återigen har börjat stiga, och fortsatt ligger rejält högre än i våra grannländer, kommer förödande kritik mot regionernas hantering av äldreboendena under pandemin.

Jan Scherman: Hur kan Gardell komma undan med sitt budskap?

Inför media är vi alla olika. Det går också att formulera saken med orden att på den offentliga tribunen falla ödets lotter olika. Det blir särskilt tydligt i tider av pandemisk kris.
Arkivbild / TT

News55Jan Scherman: Det vilar något sorgligt över FHMs brist på empati

Tiden tickar. Det vet alla. Men vi är 1,6 miljoner 70+ som i varje stund känner starkare än andra hur denna klocka kortar den tid som är kvar.

Jan Scherman: Styr fördomar Migrationsverkets beslut?

Enigheten om allt hårdare tag mot invandringen ökar. Samtidigt tycks allt färre bry sig om rättssäkerheten i detta hårdare samhällsklimat. Det skriver Jan Scherman i ny debattartikel.

KD: Så ska bedrägerier mot äldre bekämpas

Att bedragare cyniskt utnyttjar Coronakrisen för att lura äldre är vedervärdigt. I förra veckan beslutade riksdagen, bland annat på förslag från Kristdemokraterna, att brott riktade mot äldre ska prioriteras. Det är en angelägen fråga för oss. Många äldre känner i dessa tider stor oro för coronaviruset. Det är djupt ovärdigt att de också ska behöva […]

Om dödligheten i corona-pandemin i Sverige – regeringen och myndigheterna togs på sängen

Jag läste på News55 med förundran om statsepidemiolog Tegnells förklaringar till varför antalet döda i COVID-19 är så många fler i Sverige jämfört med bland annat våra grannländer. Till råga på allt så låg Sverige innan påskhelgen på topp 10- listan bland världens länder över antalet döda i relation till invånarantalet. Tegnells utsagor är i […]

UPPROP FRÅN NEWS55 – STANNA HEMMA

Idag lanserar News55 tillsammans med kända svenskar uppropet ”Stanna hemma” på sin sajt och på Facebook där Sveriges riskgrupper uppmanas stanna hemma. För att underlätta för de alla att vara i självvald karantän erbjuder Sveriges förenade studentkårer sin hjälp.

“Samhället är inte rustat för psykisk ohälsa”

Vården och omsorgen om äldre personer måste byggas ut. Idag kommer äldre personer med psykisk ohälsa i kläm. I en debattartikel, signerad ett 30-tal tunga namn kopplat till vård, psykiatri och politik ges förslag på konkreta förbättringar.

Ensamhet måste tas på stort allvar

Hur nöjda äldre är med sin äldreomsorg är viktigt att mäta men det behövs ytterligare dimensioner för att ge en rättvisande bild av hur bra omsorgen är. Det skriver Anna Bergendal i en debattartikel. Hon är näringspolitisk expert inom äldreomsorg på Vårdföretagarna.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.