News55

Premien för elcykeln betalas ut

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 03 maj 2018Publicerad: 03 maj 2018

De första elcyckel-premierna är på väg ut den här veckan. Ansökningar för omkring 100 miljoner kronor har kommit in. Men pengarna kan ta slut, varnar Naturvårdsverket.

ANNONS
ANNONS

I dagarna har de första 100 personerna i Sverige fått besked om i fall de fått bidraget för elcykeln godkänt eller inte. Och bidragen kommer nu fortsätta att betalas ut i den ordningen de kommer in i systemet.

Digitala ansökningar går fortast och dessa får sina bidrag snabbare. Medan de som lämnat in sina ansökningar på papper kommer att få vänta ett bra tag till på grund av den manuella hantering det medför att digitalisera dessa ansökningar och att föra in dem i systemet.

Sen 1 februari har man kunnat söka bidrag för sin elcykel köpt efter den 20 september 2017. Men systemet för att hantera ansökningarna har bara funnits på plats sen förra veckan. Bidraget är på 25 procent av priset och som mest kan premien bli 10 000 kronor.

Intresset är stort

–Vi har i dagsläget tagit emot cirka 26 000 ansökningar om elfordon, säger Tomas Hallqvist, chef på enheten för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

De ansökningar som hittills kommit in motsvarar cirka 100 miljoner kronor, uppskattar Tomas Hallqvist. Totalt finns det 350 miljoner kronor i potten årligen att dela ut mellan 2018–2020, såvida inte valet sätter käppar i hjulet. Men pengarna kanske inte räcker till alla. Det är först till kvarn som gäller.

–Risken finns helt klart i och med att det är en begränsad summa pengar. Jag har ingen prognos för hur länge eller om pengarna kommer att räcka, men jag personligen skulle inte chansa på att vänta med att ansöka, säger Tomas Hallqvist.

Många har redan väntat länge på sin premie och det finns de som kommer bli besvikna nu. För Naturvårdsverket har hittat både felaktigheter i ansökningar och rena tveksamheter. Bland annat har det kommit in ansökningar där man glömt att fylla i ett fält eller angett felaktigt kontonummer. De kunderna kommer få avslag och behöver söka igen.

ANNONS

Bedrägeriförsök har upptäckts

–Vi har även en del kunder som missförstått och som sökt bidrag för mer än ett elfordon vid samma tillfälle eller skickat in flera ansökningar på flera olika fordon.

Naturvårdsverket har även redan upptäckt bedrägeriförsök och gör sig redo att polisanmäla.

 

Naturvårdsverkets bästa tips för att få bidrag:

  1. Gör din ansökan digitalt via webformuläret för en snabbare, enklare och säkrare process. Då får du snabbt besked om ditt ärendes status och även få dina pengar snabbt utbetalda (om ansökan går igenom).
  2. Kontrollera din ansökan en extra gång innan du skickar in den så att ifyllda uppgifter stämmer. Samt att kvittot är korrekt bifogat.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS ÄVEN:

ANNONSLäs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS