News55

55-plussare för bekväma – väljer fel

mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 mars 2018

”Vilka aktier vill jag helst köpa om jag börjar bygga upp min portfölj idag? Samma som jag redan äger eller kanske några andra med bättre potential?” Det är en fråga som då och då kan vara bra att ställa sig.

ANNONS
ANNONS

Efter att jag nyligen läst en artikel här på E55 som handlar om 55-plussares favoritaktier slog mig tanken att omformulera frågan till ”Vilka aktier borde vi 55-plussare köpa om vi skulle börja bygga upp våra portföljer idag? Samma som vi redan äger?”. Mitt svar är i några fall ja, men i de flesta fallen knappast.

Det första som slår mig är att den lite mer erfarna delen av befolkningen tycks välja aktier mindre våghalsigt och ännu mer traditionellt än vad jag nog trodde. Det behöver i och för sig inte vara fel. Men problemet blir samtidigt att potentialen riskerar att vara alltför begränsad i flera av aktierna.

Dessutom har nog många av aktierna legat kvar i portföljerna under lång tid utan att ha utvärderats närmare. I och för sig är det helt rätt att se långsiktigt på aktieplaceringar och att även ha ett visst tålamod om aktiernas inte stiger från dag ett. Men tyvärr visar E55:s listor som tagits fram med hjälp av nätmäklaren Nordnet att flera av 55-plussarnas mest populära innehav tydligt passerat sitt bäst före-datum.

Listorna är uppdelade geografiskt. Det gör att det går att se skillnader mellan aktieplacerare i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Avvikelserna är dock små och nio aktier förekommer på topp tio-listan i alla tre landsdelarna. Dessa nio är Hennes & Mauritz, Ericsson, Astra Zeneca, Volvo, Investor, Kinnevik, Telia, Skanska och Swedbank. Därutöver finns de båda storbankerna SEB och Nordea på topplistorna.

På popularitetslistorna finns till stor del aktier som ger en hög och stabil utdelning i förhållande till aktiekursen. Det behöver inte vara fel. Samtidigt har många av favoritaktierna haft svårt att hävda sig mot index. Det gäller såväl på kort sikt som över längre tidsperioder. Under det senaste året är det bara Volvo och Kinnevik som gått klart bättre än Stockholmsbörsens breda index. Tittar vi fem och tio år bakåt i tiden sällar sig dessutom Astra Zeneca och Investor till vinnaraktierna.

Framgångsföretag som Atlas Copco, Assa Abloy och Hexagon lyser däremot helt med sin frånvaro på listorna. En välvillig tolkning är att många aktiesparare som hunnit skaffa sig erfarenhet av svängningar upp och ned prioriterar trygghet före risk, vilket ofta är klokt. Valen faller dessutom på välkända företag. Även det är rätt. Ett vanligt råd brukar ju vara att bara placera i sådana företag som jag förstår mig på.

En lite mer elak tolkningen är att många aktieinnehav ligger kvar i portföljerna år efter år av ren slentrian. Vi känner oss inte helt nöjda med våra innehav, men är ändå inte redo att göra något åt dem. Ett passivt beslut att behålla aktierna som jag redan äger är ju så mycket enklare än det ofta mer komplicerade alternativet att först bestämma mig för ett sälja ett innehav och därefter ta beslutet vad jag ska göra med pengarna från försäljningen.

Hur kan jag då göra för att underlätta beslutsprocessen? Börja exempelvis med att ta fram en lista på fem aktier som inte finns i portföljen men som du gärna vill äga med en placeringshorisont på låt säga fem år. Rangordna sedan dessa aktier från ett till fem.

ANNONS

Gör sedan motsvarande med de aktier som redan finns i portföljen. Börja med dem som du tror står inför den tuffaste framtiden. På så sätt får du förhoppningsvis på ett förhållandevis enkelt sätt fram en tydlig bild av vilka förändringar som du kan göra i portföljen.

Hur ser då min egen portfölj ut? Tyvärr blir svaret att den ligger en bit ifrån att kännas perfekt. Fyra aktier på 55-plussarnas favoritlista har jag med blandad framgång ägt under ganska lång tid – Hennes & Mauritz, Investor, Kinnevik och Skanska. Sälja eller behålla? Efter lite tankemöda väljer jag bekvämlighet före aktivitet och behåller dem tills vidare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]