News55

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

Vårdförbundet vill bland annat ha mer tid för återhämtning, färre kvälls- och helgpass samt schemalagd tid för kompetensutveckling för sina medlemmar. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Nu har Medlingsinstitutet beslutat om medling i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sobona, som representerar vårdanställda inom Stockholms region.

På arbetsgivarsidan för övriga Sverige står Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i nuläget har man inte kunnat komma överens med facket.

Vårdförbundet har sagt nej till fortsatta samtal med både SKR och Sobona.

Parterna behöver snarast återuppta medlingen för att kunna komma överens. Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera punkter men när det gäller deras krav om arbetstidsförkortning kan vi inte göra det i det här tuffa ekonomiska läget, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Vårdpersonal över hela landet omfattas

Några av fackets krav handlar om schemaläggning, kortare arbetstid, mer tid för återhämtning, få schemalagd tid för kompetensutveckling och högre OB-ersättning.

De som omfattas är landets regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker samt de anställda på de privatägda sjukhusen Capio Sankt Göran, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm inklusive ambulanssjukvården i Stockholm.

ANNONS

Det vore olyckligt om den här konflikten bryter ut för den får en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården, säger Jeanette Hedberg.

Konflikt bryter ut på torsdag

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro menar att vården blir sämre och att patienterna drabbas redan i dag av att personalen är utarbetad.

Vår arbetsgivare säger att blockaden är samhällsfarlig. Om det är samhällsfarligt att vi går hem när arbetspasset är slut och inte jobbar övertid, ja då är det redan samhällsfarligt varje dag.

Om politiken planerar en sjukvård där man får täcka upp för nästan 2 000 saknade anställda då får politiken ta ansvar för det, säger hon.

Har man inte nått en överenskommelse på torsdag nästa vecka bryter blockaden ut vilket innebär att Vårdförbundets medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivarna inte får nyanställa andra medlemmar för att täcka upp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]