News55

65-plussarnas röst väger tungt i EU-valet

EU-valet
Debattörerna på årets upplaga av Äldreriksdagen där EU-valet stod i fokus. (Foto: Pressbild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Mer än var fjärde väljare i Sverige i EU-valet (28 procent) är 65-plussare och deras krav är orubbligt: “Det behövs krafttag mot ålderismen – vi vill ha ett Europa för alla åldrar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var budskapet från SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson när årets upplaga av Äldreriksdagen gick av stapeln 20 maj.

Äldreriksdagen är ett initiativ från de tre pensionsföreningarna PRO, SPF Seniorerna samt SKPF Pensionärerna i samarbete med nyhetssajten News55.

Du kan se hela arrangemanget här, klicka på länken för att se videon.

Som vanligt stod Skandia som värd för arrangemanget där det stundande EU-valet föga oväntat var i fokus och kretsade kring frågor som ålderism, bedrägerier, läkemedelsbrist samt pensionärernas ekonomiska verklighet.

Artur Ringart: Därför är Äldreriksdagen viktig

“Det är viktigt att vi genomför Äldreriksdagen eftersom det lyfter frågor som är viktiga för äldre högre upp på den politiska agendan. I dagsläget är det dålig representation av äldre i Sveriges riksdag, det här är ett sätt att motverka det”, deklarerar Artur Ringart, moderator från nyhetssajten News55.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet och från och med 22 maj går det att poströsta. Ett viktigt val för alla – inte minst de 2,2 miljoner röstberättigade svenskar över 65.

“Som ett ömsesidigt ägt pensionsbolag är äldrefrågor något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat”, förklarar Frans Lindelöw, Skandias koncernchef och vd.

ANNONS

Det är tveklöst så att många äldre diskrimineras. I en Demoskopundersökning som Pluskommissionen låtit göra anser 85 procent av svenska folket att det går en tydlig åldersgräns redan vid 50 år för när man inte längre är attraktiv på arbetsmarknaden.

Ändå uppger en majoritet av svenskarna att de vill jobba så länge de kan och orkar med det.

ANNONS

C-ledamoten: Det stör mig oerhört

“Man ser på pensionärer som en enhetlig grupp. Det stör mig oerhört. Det är individer med olika förutsättningar det är inte födelseåret som avgör hur du ska bli bemött och behandlad”, anser Malin Björk, riksdagsledamot som kandiderar till EU-parlamentet för Centerpartiet.

Tomas Tobé (M), som sitter i EU-parlamentet och kandiderar för en period till, tittar jämför åldersfördelningen i EU-parlamentet med hur det ser ut i Sveriges riksdag.

“Jag vågar hävda att det inte är så tokigt med erfarenhet ibland.”

“Det behövs veteraner som jag. Jag känner mig full av energi, glöd, entusiasm och vilja att gå fram”, inflikar Liberalernas 61-årige Anna Maria Corazza-Bildt, som också hon kandiderar till EU-parlamentet.

Andra deltagare i årets debatt var Lena Hallengren (S), Dick Erixon (SD), Hanna Gedin (V), Michaela Hollis (KD) och Lennart Tonell (MP).

ANNONS

Läs mer här och här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS