92-åriga Ingalill blev lurad på sitt barndomshem, sin förmögenhet och alla sina tillhörigheter - av en anställd inom hemtjänsten. – Det här är en hundraprocentigt dyster historia, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson i "Veckans brott".
Mest läst i kategorin
I tisdagens avsnitt av SVT:s program “Veckans brott” berättades om Ingalill, 92, som blev utsatt för en bedragare som lurade henne på allt hon ägde. Efter många larm från grannar och vänner vidtog polisen till slut åtgärder, men då var det redan för sent, skriver Expressen. Idag bor Ingalill på ett äldreboende.
– Hon har inga privata saker. Inte en enda grej, inte en krona, inte en kam – ingenting, säger Ingalills väninna Ulla-Britt Thelander i “Veckans brott”.
LÄS MER: Så luras äldre på sina pengar med bluff om “sedelbyte”
“Att något var konstigt förstod man”
Allt startade för fem år sedan då Ingalills syster gick bort. Fram tills dess hade de bott i sitt barndomshem, men efter systerns död blev Ingalill beroende av hemtjänst. En 43-årig man som jobbade inom hemtjänsten kom att spela en särskilt viktig roll i Ingalills liv.
– Personen flyttade in med sin familj hos henne, att det var något som var konstigt förstod man ju då, säger Ingalills gode man Laila Selkälä i “Veckans brott”.
Undan för undan blev vänner och grannar allt mer misstänksamma mot 43-åringen och flera av dem larmade om att något inte stod rätt till. Inga åtgärder vidtogs dock eftersom Ingalill själv hävdade att allt var under kontroll när kommunen kom på besök.
Till slut hade 43-åringen fått Ingalill att ge honom fullmakt till sina bankkonton och därefter skrev hon över huset på honom. 43-åringen sålde huset för fem miljoner, pengar som han behöll själv.
LÄS MER: Utgav sig för att vara hemtjänst – stal från pensionär
Bedragaren flydde utomlands
Det var i samband med husförsäljningen som polisen tog beslutet att agera. Bedragaren dömdes för ocker och tagande av muta samt att betala skadestånd till Ingalill, men lyckades undkomma sitt straff genom att fly utomlands.
Och idag står Ingalill utan någonting.
Eftersom bedragaren hade lurat av Ingalill hela hennes förmögenhet fick Kronofogden sälja av det mannen hade lämnat efter sig som ett sätt att få ut Ingalills skadestånd. Vad de inte visste var att allt som 43-åringen ägde från början var Ingalills personliga tillhörigheter.
Flera myndigheter har brustit, menar Leif GW Persson i “Veckans brott”, eftersom de trots larm inte agerade. Om någon myndighetsperson hade reagerat snabbare hade man kunnat sätta stopp för bedragaren långt tidigare, menar han.
“Jag befarar att Ingalill inte är ensam om det här”
– Det här är en hundraprocentigt dyster historia. Men det går förstås att minska den framtida risken att sådant här händer. Genom att man har bättre koll på vilka som jobbar inom hemtjänsten, att man skärper lagstiftningen – det finns en massa saker att göra. Och jag befarar att Ingalill inte är ensam om det här, säger Leif GW Persson i “Veckans brott”.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.