News55

94-åriga Viola lurade bedragaren

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 03 mars 2018

Bedragaren ska ha lurat äldre på många miljoner, men när han gav sig på Viola Ericsson så var hon slugare och lurade istället bedragaren, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Den 46-årige bedragaren ska ha ringt upp äldre, påstått sig vara läkare och gett dem beskedet att de var sjuka. Bedragaren bad sedan sina offer att skicka pengar för en ny mirakelmedicin som han ordinerade. Men när han gav sig på Viola sa det stopp, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg

– Jag är glad och lite förvånad över att jag kunde bidra. Och jag tyckte när han ringde upp att ska man luras så får man vara lite slugare. Att ringa och säga att man är överläkare på Karolinska det kunde jag genast förstå att det inte var sant, säger Viola Ericsson till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Men istället för att bara lägga på när bedragaren ringde så valde Viola Ericsson att vara slugare. Istället för att skicka de pengar som bedragaren bett om så spelade hon med och kontaktade polisen.

– Jo, jag spelade med för jag förstod att han ville lura mig. Jag sa att jag har så dåligt minne och inte hade reda på bankkoden, och han talade om exakt hur jag skulle göra. Bara ta ut fem tusen åt gången, och han var så hjälpsam. Men jag tyckte inte att han lät särskilt begåvad. Och så skulle vi talas vid igen och då ringde ju jag polisen, berättar Viola Ericsson för Aftonbladet.

Polisen valde att installera inspelningsutrustning hos Viola och lät henne fortsätta tala med bedragaren.

– Nog talade jag med honom en fem, sex gånger. Jag hade riktigt roligt, jag bor på ett äldreboende och det är inte alls speciellt roligt att vara 94. Så det livade upp mig att spela med. Sen kom poliserna hit och tog uppspelningen och gav mig en blomma, och jag tycker det var mycket trevligt, säger Viola Ericsson till Aftonbladet.

Tack vare Viola Ericsson står mannen nu åtalad för 78 fall av bedrägeri och inspelningarna från Violas samtal med bedragaren används som bevis under rättegången. Totalt ska det handla om två miljoner kronor som han ska ha lurat av äldre, men summan kan vara mycket högre då åklagaren tror att mörkertalet är stort, skriver Sveriges Radio P4 Göteborg.

 

ANNONS

LÄS ÄVEN:Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS