News55

ABBA-Björn sätter fart på debatten om dödshjälp

Artikelbild
STOCKHOLM 20150415
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 feb. 2016

Björn Ulvaeus är en av författarna till en debattartikel som kräver utredning kring dödshjälp. Nu är debatten igång där rösterna höjs från båda sidor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste tiden har rätten till dödshjälp debatterats ivrigt i media.

I slutet av januari skriver bland andra Björn Ulvaeus och P C Jersild på DN Debatt och menar att riksdagspartierna duckar och inte vågar utreda frivillig dödshjälp.

Man jämför med Kalifornien och ytterligare fyra amerikanska delstater och europeiska länder som Schweiz, Belgien, Luxemburg och Nederländerna där frivillig dödshjälp är tillåten.

”Enstaka riksdagsledamöter har motionerat om att dödshjälp bör utredas. Men de politiska partierna, utom Miljöpartiet, har slagit dövörat till och vågar inte tillsätta en utredning, trots att det snart gått två decennier sedan vård i livets slutskede senast utreddes”, skriver författarna till debattinlägget.

I ”Vård i livets slutskede”, den statliga utredning från 1997 som man refererar till, avfärdades dödshjälp som utökad rättighet.

      LÄS MER: Riksdagsman: Dödshjälp är bara 5-10 år bort

“Vi ska ha rätt att bestämma över vårt öde”

”I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom en mängd områden”, avslutar debattskribenterna, ”Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen närmar sig som vi berövas rätten att besluta över det som återstår av vårt liv.”

ANNONS

Redan i höstas skrev journalisten och författaren Harald Norbelie, obotligt sjuk i cancer, på samma debattsida om rätten att dö. Han påpekade då bland annat att 73 procent av Sveriges befolkning är positivt inställda till frivillig dödshjälp för den som är bortom all hjälp enligt en avhandling på Karolinska institutet.

I en intervju med News55 i augusti, en månad före sin död, pratade Harald Norbelie om sin sista vilja:

– Människans fria val är viktigt. Vi ska ha rätt att bestämma över vårt öde när den stunden kommer. Och om smärtan är svår och man har uttryckt sin vilja om hur man vill avsluta sitt liv, så ska det också respekteras. Jag är rädd för smärtan.

      LÄS MER: Harald Norbelie har avlidit

Belgien tillåter dödshjälp för barn

Samtidigt hörs röster i debatten som är kritiska till en lagändring. I en replik på Ulvaeus och Jersilds  inlägg skriver representanter för två handikappförbund att det borde avskräcka att följa utvecklingen i andra länder:

”I Belgien omfattar lagen som tillåter dödshjälp tragiskt nog numera barn. I Holland har lagen som tillåter dödshjälp utvidgats från att endast gälla döende till även kroniskt sjuka (men inte döende) och de med svår psykisk smärta.”

Avslutningsvis skriver man att ”det som framför allt behövs är livshjälp – inte dödshjälp!”

ANNONS

Även överläkaren och professorn Johan Frostegård menar i Dagens Nyheter att tillåtande av dödshjälp är att ge sig in på ett sluttande plan.

Han menar att det medför stora risker med ett system som tillåter aktiv dödshjälp och så kallade läkarassisterade självmord, ”särskilt i en tid när ekonomin inom vården tycks bli viktigare än själva omhändertagandet av patienterna.”

      LÄS MER: Han skriver på lagförslaget om dödshjälp

“Finns miljarder att tjäna på giftcocktails”

Frostegård målar upp ett framtidsscenario där en klinik med dagens ersättningssystem skulle kunna få mer betalt för att hjälpa till att ta livet av en patient eller medverka till ett självmord:

”Risken är att dödshjälp blir en lönsam affär där vårdinstitutioner samtidigt blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter. Vi är långt ifrån där nu, men om porten öppnas på glänt…”

På Aftonbladets ledarsida är Fredrik Virtanen inne på samma linje och påpekar att dödshjälp inte bara är en etisk eller egoistisk fråga utan även en ekonomisk och marknads­liberal:

”Försäkringsbolagslobbyn i Nordamerika är starka påtrycka­re eftersom en död patient är en billig patient. Det finns miljarder att tjäna på att slopa palliativ vård och erbjuda sköna cocktails med droger och gift”, skriver han.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS