Bolagsverket betalar runt 13 miljoner kronor om året till Svenska Akademien för utgivningsrätten till Post- och Inrikes tidningar – men tidningen ges inte ens ut länge. Nu ska avtalet omförhandlas men Akademien går inte att nå.
Mest läst i kategorin
–Vi har försökt få kontakt med Svenska Akademien för att diskutera avtalet, men inte lyckats. De har väl en del annat för sig, säger Bolagsverket kommunikationschef Ulf Karnell till E55.
Svenska Akademien stoltserar med att den är helt oberoende av ekonomiskt stöd från det offentliga. Instiftaren Gustaf III ville göra Svenska Akademien oberoende. Därför skickade han med ett privilegium till Akademien – rätten att ge ut tidningen Post- och Inrikes Tidningar. Den innehöll offentliga kungörelser av olika slag, som konkurser och uppgifter om förändringar i bolag samt offentliga kungörelser.
13 miljoner för att ge ut något som inte ges ut
Men sedan 2007 ges Post- och Inrikes Tidningar inte ut längre. I stället har den information som fanns där omvandlats till en tjänst på nätet som Bolagsverket sköter om.
Ändå får Bolagsverket punga ut med runt 13 miljoner kronor om året till Akademien.
– Vi betalar för utgivningsrätten. Tidningen ges inte ut på papper längre, men digitalt. Den är en kungörelsetjänst på nätet sedan 2007, säger Ulf Karnell till E55.
Beslutet att ersätta Akademien för rätten, som kom till på 1700-talet, att ge ut tidningen fattades av Sveriges riksdag för drygt 10 år sen.
Frågan är varför inte Bolagsverket gjorde som de flesta aktörer skulle gjort i det läget – helt enkelt startat sin nya nättjänst, utan att bry sig om Akademiens gamla tidning? Pressfriheten och etableringsrätten ser helt annorlunda ut i dag än på 1700-talet.
– Det är en klart berättigad fråga, men vi som myndighet följer det beslut som riksdagen tog.
Avtalet mellan Akademien och Boalgsverket, som riksdagen alltså beslutade om, innebär att verket ska köpa utgivningsrätten fram till 2018, men har sen förlängts med ett år, till 2019.
“Förtäckt skatt”
Arrangemanget har fått stark kritik.
– Jag ser det som en förtäckt skatt på Sveriges företagare. Det är ett otidsenligt system som borde ses över. Det kan inte vara en uppgift för Sveriges företagare att finansiera Akademiens verksamhet, sade förre riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (M) till SVT.
Bolagsverket, som finansieras av avgifter från framför allt företagare, får betala till Akademien, som har gott om egna pengar. Akademien äger flera fastigheter i bland annat Gamla stan, och har en aktieportfölj värd omkring 720 miljoner kronor på börsen.
E55 har sökt Näringsdepartementet och ansvarig minister Mikael Damberg för en kommentar.
Johanna Cederblad
Karolina Palutko Macéus