News55

Aktierna du skulle ha haft och undvikit

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 mars 2018

Visst går det att tjäna pengar på aktier. E55 har listat de tio bästa och sämsta investeringarna på Stockholmsbörsens storbolagslista det senaste året.

ANNONS
ANNONS

De två allra bästa investeringarna på ett års sikt har varit två bolag inom spelsektorn. Leo Vegas och Evolution Gaming Group, visar statistik från Nordnet. Leo Vegas är framför allt inriktad mot mobilspel. Bolaget som handlats på First North sen våren 2016 bytte börslista den 5 februari i år till Stockholmsbörsens storbolagslista. Aktien har stigit med omkring 105 procent.

Evolution Gaming har även det haft en bra kursutveckling det senaste året och har på varje investerad 100 kronor gett närmare 70 kronor i avkastning. På tre år har bolaget rusat omkring 500 procent. Live-kasinon växer så det knakar och bolaget har lyckats ta en bra position i segmentet, liksom spelkollegan Leo Vegas. Även spelbolaget Kindred, tidigare Unibet, hamnar i toppskiktet kursmässigt.

Traditionella kursvinnare

Men det finns ett antal mer traditionella bolag som också har glatt sina investerare det senaste året. Fastighetsbolaget Hufvudstaden, skogsbolagen Stora Enso och SCA har alla klättrat på bra och gett aktieägarna runt 40–60 procent på ett år.

Även mäteknikbolaget Hexagon, som gått igenom en turbulent tid med vd Ola Rollén misstänkt och åtalad för insiderbrott, har tuffat på bra. Efter att första chocken lagt sig har bolaget tickat på och Rollén friades också tidigare i år i en dom.

Fingerprint och H&M bland förlorarna

Lika muntert har det inte varit för alla och en hel del aktieägare har förlorat pengar det senaste året. På jumboplatsen hamnar biometribolaget Fingerprint där den som investerade i bolaget för ett år sen har fått se nästan hela investeringen gå upp i rök. Och bolagets börshistoria ser inte ut att blir bättre. Nyligen handelsstoppades bolaget efter så kallad misstänkt ”analytikermassage”. Bolaget ska ha ring runt till analytiker och försökt ta ned förväntningarna – något som i så fall inte är tillåtet. Meningarna om hur det egentligen ligger till går isär, men aktiemarknaden handlade ned aktien när handeln väl kom igång igen.

Även klädjätten H&M hör till börsens sorgebarn just nu. Aktien har backat rejält och en investering i klädaktien för ett år sen hade betytt bara hälften av pengarna kvar.

ANNONS

Byggbolagen JM, NCC och Collector Bank hör också till årets kursförlorare.

Här är aktierna som gått bäst på 1 år, %, storbolag

Leo Vegas +105

Evolution Gaming Group +71

Hufvudstaden  C +63

Stora Enso R +46

SCA B +44

Stora Enso  A +41

ANNONS

Lifco +36

Autoliv  +35

Kindred Group +34

Avanza +33

Hexagon +32

Com Hem +31

Här är aktierna som gått sämst på 1 år, %, storbolag

Fingerprint Cards -78

ANNONS

Hennes & Maurtiz -46

Net Ent -39

Collector -35

JM -33

Ratos -30

Intrum Justitia -30

NCC B-28

Munters -27

ANNONS

Getinge B -26

Ratos B -23

Handelsbanken A -21

Källa: Nordnet

LÄS ÄVEN:


ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS