News55

Åldersnormen hyllar ungdomen

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 01 apr. 2018

Gedigen erfarenhet och stor kunskap - visst låter det bra? Glöm det. Ungdom är normen på de flesta svenska arbetsplatser, konstaterar forskaren och professorn Clary Krekula.

ANNONS
ANNONS

Ungdomsnormen regerar i så gott som hela det svenska arbetslivet, enligt Clary Krekula, professor i sociologi med inriktning på äldre och åldrande vid Karlstad universitet.

– Men vilken ålder som har högst status, det varierar på arbetsplatserna, säger Clary Krekula.

I telefonförsäljningsbranschen exempelvis, där anses man gammal redan vid 35 – 36 års ålder, berättar hon. Men kärleken till ungdomen dominerar många områden.

Ungdomen är idealet

– Ungdomliga ideal råder också starkt inom PR-branschen, inom it och i mediebranschen.

Men det finns sektorer där idealet inte lika purungt.

– I kunskapsintensiva branscher, där människor jobbar med exempelvis textbearbetning, konsultverksamhet, utbildning eller föredrag, där kan kunskap och erfarenhet värderas. Men det finns ändå en norm som innebär att hög ålder inte anses som en fördel.

Till exempel kan föreläsare som blivit till åren skrämma kunder, eftersom det finns fördomar om att äldre inte tagit till sig de senaste kunskaperna, berättar hon.

ANNONS

LÄS MER: Ålder bland de vanligaste diskrimineringsgrunderna

Clay Krekula funderar över ur det är i hennes eget yrke, i universitetsvärlden.

– Här stannar man kvar på jobbet högt upp i åldrarna. Men hög ålder anses inte optimalt. Det finns en idealbild av tuffa, käcka professorer som är unga.

Avståndet till pension påverkar

Avståndet fram till pensionen påverkar synen på vem som anses gammal.

– Inom räddningstjänsten finns det ett system som innebär att man kunnat gå i pension vid 58 år. Då anses man för gammal redan vid 50 år.

Visst, det händer saker med kroppen med åldern. Men studier har visat att äldre hittar sätt att hantera en skröpligare kropp, berättar hon. Exempelvis kan den som hör sämre använda hjälpmedel, och den som har onda knän hittar andra arbetsställningar som inte frestar på.

Äldre presterar inte sämre

ANNONS

– Det finns inga internationella studier som visar att äldre presterar sämre på arbetsmarknaden. Däremot finns det skrämmande få studier som undersökt vad äldres kunskap och erfarenhet tillför, vad äldre faktiskt är bättre på.

Det finns inte heller någon forskning som belyser hur äldre kan byta karriär.

– Man talar bara om reträttposter.

Det gör henne oroad, särskilt som pensionsåldern nu ska höjas och många äldre sannolikt inte kommer att kunna arbeta kvar i fysiskt krävande yrken.

– Det finns en föreställning om att man bör ha bytt karriär innan ett visst skede i livet, annars går det inte. Det sätter stopp för rörligheten.

Enkla jobb anses vara lösningen

Förr fanns det enklare jobb att gå till för den som inte kunde klara av sitt tunga jobb, eller inte klarade av stressen och pressen.

– Men de enkla jobben är borta nu, de finns inte kvar längre. Det som sker nu är att arbetsgivarnas ansvar för arbetsmiljö har gjorts om till ett individuellt ansvar för att orka jobba.

ANNONS

 

LÄS ÄVEN:



 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS