News55

Äldre från 85 år erbjuds kostnadsfria läkarbesök

läkare vård
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2017

Avgiftsfri vård för äldre som fyllt 85 år var en av de reformer som regeringen presenterade i sin budget 2016 och som nu har trätt i kraft. – Om man behöver gå är det bra att man kan få göra det gratis i den åldern, säger Birgit Lagernäs, 88, till P4 Halland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med nu behöver du som har fyllt 85 år och som vill ta del av den öppna hälso- och sjukvården inte längre betala för ditt läkarbesök, det rapporterar P4 Halland.

Birgit Lagernäs, 88, från Varberg betalar drygt 100 kronor varje gång hon besöker läkaren. Det kan låta lite men för de som har det dåligt ställt kan en hundralapp vara mycket.

      LÄS MER: Fler fall av prostatacancer kan upptäckas med nytt test

Avgiftsfri vård ska uppmuntra äldre att se om sin hälsa

– Om man behöver gå är det bra att man kan få göra det gratis i den åldern.

– Det är många andra som har väldigt svårt. Så jag håller på det, säger Birgit Lagernäs till P4 Halland.

Avgiftsfri vård för äldre var en av de reformer som regeringen presenterade i sin budget 2016 och enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är tanken att initiativet ska förhindra att äldre struntar i att gå till läkaren på grund av att de inte tycker sig ha råd.

Också Anna Bengtsson, 97, är positiv till de slopade avgifterna. Varje år går hon till sin vårdcentral för att undersöka sitt blodtryck, så gratis vård för äldre är både positivt och efterlängtat.

– Jag tycker bra om att det blir gratis. Jag har inte så mycket pengar att jag kan betala vad som helst, säger Anna Bengtsson till P4 Halland.

      FLER NYHETER:Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS