News55

Äldre kan få lägre pension - helt i onödan

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 feb. 2017

Du kan vara en av de tusentals äldre som förlorar stora pengar på onödiga trygghetspaket för efterlevande, det rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AMF:s årliga pensionsrapport visar att pensionärer som saknar anhöriga kan förlora hundratals kronor i månaden helt i onödan efter att ha tecknat så kallade återbetalningsskydd, det rapporterar SvD.

Ett återbetalningsskydd säkerställer att en pensionssparares pensionspengar betalas ut till anhöriga om pensionsspararen har gått bort. Detta sker i utbyte mot lägre pension. Men enligt AMF hade åtta procent av bolagets kunder med återbetalningsskydd som avled 2015 inte några anhöriga. Det innebär att pensionsspararna förlorade stora pengar i form av lägre pension, helt i onödan.

      LÄS MER: Har regeringen pensionerat löftena?

“Det rör sig om tusentals pensionärer som inte har behov av återbetalningsskyddet”

– Om du inte har förmånstagare är återbetalningsskyddet helt onödigt. Då fördelas pengar på alla andra i försäkringskollektivet i stället. Det är olyckligt, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, till SvD.

– Vi kan bara uttala oss om vårt eget bestånd och vet inte hur det ser ut hos andra pensionsbolag. Men det rör sig antagligen om tusentals pensionärer som inte har behov av återbetalningsskyddet.

Enligt Dan Adolphson är det många äldre som någon gång har lagt till ett återbetalningsskydd och sedan glömt att plocka bort det när deras livssituation har förändrats. Det finns stora fördelar med att se över sitt avtal, menar han, då man genom att plocka bort återbetalningsskyddet kan få en höjning av tjänstepensionen på 10 till 20 procent från pensionering och framåt.

– Fler behöver ställa sig frågan om det är nödvändigt med återbetalningsskydd, eller om det i stället borde tas bort för få en lite högre pension, säger Dan Adolphson till SvD.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS