News55

Äldre kvinna lurar köpare på säljsajten Blocket

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 01 nov. 2017

Under 2016 anmäldes drygt 200 000 bedrägerier i Sverige. En av de anmälningar som inkom till polisen var från en man som hade blivit blåst på 16 000 kronor av en äldre kvinna på säljsajten Blocket, det rapporterar Expressen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland visar det sig att det är personer som man minst förväntar sig ska lura en som faktiskt gör det. Detta är något som en man från Falkenberg fick erfara i början av september i år.

Efter att mannen hade sett att en Volvo var till salu på säljsajten Blocket ringde han säljaren, en äldre kvinna. Kvinnan ville gärna sälja bilen, sade hon, men för att det skulle bli något köp var mannen tvungen att betala ett förskott som försäkran via betaltjänsten Swish, det rapporterar Expressen.

      LÄS MER: 95-åring rånades i sitt hem – fyra män häktade

Swishade handpenning på 3 000 kronor

– Dum som man är så litar man ju för mycket på folk, säger mannen till Hallands Nyheter.

Mannen swishade över 3 000 kronor till kvinnan, men kort därpå ringde hon upp och meddelade att hon just hade fått ett högre anbud. Men, sade kvinnan, bilen kunde bli hans på ett villkor. Att han swishade över ytterligare 13 000 kronor. I samma stund som mannen hade överfört den andra betalningen började han ana oråd.

– Precis när jag hade swishat resten av pengarna så tänkte jag att 3 000 kronor är mycket pengar och borde ha räckt som en försäkran, säger han.

Och mycket riktigt stod allt inte rätt till. Efter att den andra betalningen var gjord meddelade kvinnan att mannen inte kunde komma hämta bilen. Både pengarna och bilen – om det nu ens fanns en bil – var som bortblåsta.

ANNONS

      LÄS MER: Par döms för att ha stulit äldre kvinnors kontokort på 40 orter

“Polisen får ju bara mer att göra”

Under 2016 inkom drygt 200 000 anmälningar om bedrägerier till polisen, skriver Expressen, och även om den äldre kvinnan, enligt den lurade mannen, också har blåst flera andra på pengar leder sådant som personalbrist till att det tar lång tid för polisen att utreda fallet.

– Jag har polisanmält men polisen säger att det kan ta upp till ett år innan de löst detta. Det handlar ju om stora summor och polisen gör ingenting. Bedragarna lägger upp nya annonser dag in och dag ut så polisen får ju bara mer att göra, säger mannen till Hallands Nyheter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS