News55

Äldre missgynnas i Folktandvårdens avtal

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 mars 2018

Äldre med behov av stora tandvårdsinsatser missgynnas av Folktandvårdens avtal om Frisktandvård. Nu kräver Folktandvården att reglerna för det statliga tandvårdsstödet ändras.

ANNONS
ANNONS

Frisktandvårdsavtalet innebär att Folktandvården erbjuder vård till en fast kostnad per månad, utifrån en riskbedömning där patientens tandstatus avgör priset. Många äldre hamnar i de högre riskgrupperna. Men det är inte så många äldre som tecknat avtalet, trots att Folktandvården gärna skulle se att  just äldre patienter gjorde det.

– Äldre patienter med Frisktandvård missgynnas i dagens system. Vi har inte ett jämlikt tandvårdsstöd, och det tycker vi inte är rätt, säger Birgitta Haglund, tandvårdschef i Värmland och ordförande i den nationella styrgruppen för Frisktandvården.

LÄS MER: Allras försäkring för hål i tänderna gör stora hål i plånboken

Många äldre patienter har behov av stora tandvårdsinsatser, som bryggor, broar och andra proteser, förklarar hon.

Men i dagens system får inte patienten använda sin årsavgift – det man betalar för sitt avtal – till att arbeta upp sitt högkostnadsskydd för att få ersättning av statens tandvårdsförsäkring som träder in efter 3000 kr. Man måste starta från 0 och betala 3000 kr innan ersättningen faller ut. Man får heller inte ersättning från tandvårdsförsäkringen för den del av årsavgiften som överstiger 3000 kr.

– Vi hade gärna sett att fler äldre skulle teckna det här avtalet, men de får inte använda sin årsavgift för att komma upp i gränsen för högkostnadsskydd.

LÄS MER: Allra rasar mot jämförelsen med Folktandvårdens avtal

Högkostnadsskyddet i tandvårdsstödet innebär att staten ersätter 50 procent av kostnaderna över 3 000 kronor per år. Priset för Frisktandvården varierar mellan landstingen, men i de högre riskgrupperna hamnar priset över de 3 000 kronorna. Fast den kostnaden får alltså av någon anledning inte räknas med.

ANNONS

Folktandvårdens styrgrupp för Frisktandvården har tagit fram ett förslag om en ändring av det statliga tandvårdsstödet. Det skulle innebära att säven vård som innebär bryggor, broar och proteser tas in Frisktandvårdsavtalet, och att kostnaden för själva avtalet får räknas in i högkostnadsskyddet. Men ännu har inget hänt.

– Det skulle kosta förhållandevis lite att göra de här ändringarna, säger Birgitta Haglund.

LÄS ÄVEN:ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS