News55

Äldre på särskilda boenden är dåligt försäkrade

Ett rum på ett äldreboende. En ny rapport visar att äldre på särskilda boenden har bristande försäkringsskydd
Ett rum på ett äldreboende. En ny rapport visar att äldre på särskilda boenden har bristande försäkringsskydd. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

En ny rapport visar att många äldre på särskilda boenden inte har tillräckliga försäkringsskydd och att kommunerna har bristande kunskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“För att man som boende ska kunna känna sig trygg behöver alla landets kommuner ha olycksfallsförsäkringar som även omfattar äldre personer i särskilda boenden”, det skriver SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.

SPF Seniorernas nya rapport om försäkringsskyddet i omsorgen visar att kommunerna har bristande kunskap om vilka försäkringar som gäller för äldre på särskilda boenden och att de ofta inte täcks av ett fullgott försäkringsskydd.

Täcker inte olyckor

Många kommuner har inte någon olycksfallsförsäkring för äldre, trots att de har det för andra grupper i samhället, som skolelever.

Det finns ofta en patientförsäkring som täcker den vård de äldre får, och en ansvarsförsäkring som snarare skyddar kommunen mot skadeanspråk än de äldre, om de råkar ut för en olycka.

När någon flyttar in på ett särskilt boende brukar både den som flyttar in och de anhöriga få veta att de behöver teckna en hemförsäkring.

SPF Seniorernas granskning visar dock att hemförsäkringen inte räcker om den äldre skulle råka ut för en olycka.

För äldre personer kan det dessutom vara svårt att teckna en olycksfallsförsäkring eftersom de ofta har övre åldersgränser.

ANNONS
ANNONS

Ingen kunskap eller inga försäkringar

Inom och mellan kommuner är skillnaderna i försäkringsskydd på särskilda boenden stora, en del kommuner vet inte ens vilka försäkringar de har.

Enligt vad som framkommer i rapporten verkar det som kommunernas kunskap om vilka försäkringar som omfattar äldre på särskilda boenden är låg och att det ibland kanske helt enkelt saknas försäkringar.

Brister i information och kunskap bidrar till att äldre tecknar fel försäkringar eller är helt oförsäkrade.

Bör ta fram nationella riktlinjer

SPF Seniorerna anser att ingen ska vara oskyddad inom äldreomsorgen och att regeringen behöver ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för ett fullgott försäkringsskydd på landets alla särskilda boenden.

De anser även att kommunerna ska ha en skyldighet att informera korrekt om vilka försäkringar som behövs för att ha ett fullgott försäkringsskydd på särskilda boenden samt vill att SKR tar fram ett kunskapsstöd kring försäkringar inom äldreomsorgen och anvisningar till kommunerna om informationen till de boende.

Ska omfatta alla – även äldre

ANNONS

SPF Seniorerna anser vidare att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer som berörs av kommunal verksamhet, även äldre, eller att kommunerna tecknar en separat olycksfallsförsäkring för äldre på sina särskilda boenden.

Både äldre och deras anhöriga ska kunna känna sig trygga och förvänta sig att särskilda boenden har heltäckande försäkringsskydd, oavsett var i landet de finns, det skriver SPF Seniorerna i sitt pressmeddelande.

Larm: Äldre oförsäkrade – kvinna dog efter olycka

Äldre som bor på särskilda boenden kan vara utan försäkringsskydd vid olyckor på sina boenden, nu vill en riksdagsledamot se en ändring.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]