Svenskarna har ett samlat skuldberg på 78 miljarder kronor hos Kronofogden, nära hälften står 55 plussare för. Och det är 90-talets ekonomiska kris som är orsaken.
Mest läst i kategorin
418 000 svenskar har skulder hos Kronofogden, mer än var fjärde är över 55 år. Den gruppen står för nästan häften, 34 miljarder kronor, av den totala skulden på 78 miljarder. Att just äldre har så höga skulder hos Kronofogden beror till stor del på den ekonomiska krisen på 1990-talet.
– Det tar tid att bygga upp ett skuldberg. De som är över 55 år har gamla skulder, många från den ekonomiska krisen på 1990-talet. Skulder som bara växt, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.
Enligt Johan Krantz är skulderna bland äldre ofta obetalda banklån och skatteskulder som vuxit. Skulderna har haft höga räntor och när man inte längre haft råd att betala så har skulden hamnat hos Kronofogden. Där har räntan på skulden bara tickat på och hos många finns skulderna kvar nästan 30 år senare.
– Det är få såna skulder som kommer in till Kronofogden idag, men just bland äldre, speciellt de över 65 år, är det en stor del som har denna typ av skuld. Många äldre har haft skulder hos Kronofogden sedan i början av 1990-talet, förklarar Johan Krantz.
Under den ekonomiska krisen i början på 90-talet föll värdet på många bostäder. För många innebar det bostadslån långt över bostadens värde. De som i det läget behövde sälja blev sittandes med skulder.
– De äldre som har skulder har ofta väldigt höga skulder. Många har haft höga lån utan att ha något av värde, berättar Johan Krantz.
I övriga åldersgrupper beror skulderna till Kronofogde ofta på konsumtion. Man har spenderat mer pengar än man har. Och den här typen av skulder komma bara öka.
– De som är födda på 1960-talet är högre belånade och de kommer att få sämre pension än dagens pensionärer, så skulder på grund av konsumtion kan vi vänta oss mer av, säger Johan Krantz.
De som riskerar att hamna i skuldfällan måste börja planera sin ekonomi, speciellt om det är nära till pension.
– Det gäller att tänka framåt och planera inför pensioneringen. Tänk på vad du kommer ha för utgifter om några år gentemot vad du kommer få ut i pension, säger Johan Krantz.
LÄS ÄVEN:
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.