News55

Äldreministern: “Det är skamligt att inte fler söker bostadstillägg”

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 juli 2018

Många äldre, speciellt kvinnor, har en ansträngd ekonomi. På Äldreforum i Almedalen diskuterades pensionssystemet och hur man kan se över det. ”Pensionerna är en reflektion av hur arbetslivet ser ut”, menar äldreminister Lena Hallengren.

ANNONS
ANNONS

I dagens debatt om pensionsfrågan i Äldreforums tält i Almedalen var samtliga representanter enade om att pensionssystemet måste ses över och att mer pengar måste betalas in.

– Äldrepolitik är så mycket men gällande pensionerna är det en reflektion av hur arbetslivet ser ut. Vi vill inte ha människor som jobbat ett helt liv och inte har råd med hyra och mat. Det är helt orimligt att det finns fattigpensionärer, samtidigt har vi ett bostadstillägg och vi har tagit bort den orättvisa beskattningen, säger äldreminister Lena Hallgren (S).

Vill höja bostadstillägget

– Vi måste göra väldigt mycket för den här gruppen – en stor del kvinnor. Vi vill höja bostadstillägget för alla med 500 kronor i månaden. Det här är en snabb lösning på problemet. Förra året levde jag som en garantipensionär i en vecka och den största skillnaden var att mitt liv blev sämre socialt, jag fick avstå sådant som inte var nödvändigt. Exempelvis en fika med en vän, säger Jakob Forssmed, förste vice partiordförande för Kristdemokraterna

RPG:s förbundsordförande, Monica Blomberg, vågar gå så långt som att säga att det finns en koppling mellan dåliga pensioner och självmord. Hon menar också att samhället måste bli bättre på att sprida budskapet om vilka möjligheter som finns för att få en drägligare ekonomisk tillvaro på äldre dagar.

– Vi har de sämsta pensionerna i norden vilket kommer att bli ett hot för välfärden. Att ha en dålig pension gör att man inte kan utnyttja välfärden. Koppla välfärden med pensionssystemet! säger Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna.

För många har jobbat för lite

Äldreministern menar att det är många som har jobbat för lite och att det är där problemet ligger.

ANNONS

– Vi ser en effekt av att många, framför allt kvinnor, har jobbat i hemmet och därför får låg pension. Jag håller med om att höja bostadstillägget för att lösa detta på kort sikt. Vi vill ge pensionärer som har det sämst 600 kronor mer i månaden, samtidigt tycker jag att det är skamligt att folk som har rätt till bostadstillägget inte ansöker om det. Jag har även svårt att se hur Moderaterna kan se 60 miljoner i skattesänkningar, för mig är det en omöjlighet, säger Lena Hallgren (S).

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS