Varje år investeras 2 300 miljarder kronor av våra skattepengar i den offentliga sektorn, det motsvarar ungefär 220 000 kronor per invånare.
Mest läst i kategorin
Stiftelsen Kunskapsverket har i en rapport analyserat hur våra skattepengar användes och hur pengarna inom den offentliga sektorn fördelas. I analysen har främst statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, använts, skriver Dagens Nyheter.
18 700 kronor i månaden
Enligt Kunskapsverkets rapport går varje år 2 300 miljarder kronor i skattepengar till den offentliga sektorn, alltså statens, kommunernas och regionernas verksamhet.
“Det är mycket pengar, så mycket att det nästan är svårt att relatera till. Om man delar upp pengarna motsvarar det cirka 220 000 kronor per invånare och år eller 18 700 kronor per invånare och månad. Då blir det mer hanterbara siffror”, säger Kunskapsverkets kanslichef, nationalekonomen Johanna Jeansson, till DN.
I rapporten har SCB:s statistik delats upp i mer än 300 olika utgiftsposter och analysen visar ett snitt för 2019 till 2021.
Johanna Jeansson förklarar att de gjort så för att bilden ska bli mer rättvisande trots att siffrorna visar en viss pandemieffekt när företagsstöden var större än vanligt.
Hon påpekar även att det dock har hänt mycket sedan 2021, exempelvis har försvarsinvesteringarna och utgifterna inom Försvarsmakten ökat, liksom utgifterna för rättssystemet.
Senaste nytt
323 miljarder till pensioner
“En stor del av de offentliga utgifterna förklaras av ett fåtal områden. Av vår gemensamma kassa går 90 procent till bara 20 utgiftsområden”, säger Johanna Jeansson till DN.
Totalt drygt 920 miljarder kronor går till välfärdstjänster, som vård, skola och omsorg, det motsvarar cirka 40 procent av den offentliga sektorns totala budget.
Den största utgiften inom den offentliga sektorn går till omsorgen, den kostar varje år cirka 328 miljarder kronor.
Kostnaden för den allmänna pensionen är den näst största, 323 miljarder kronor om året, sjukvården kostar årligen 320 miljarder kronor och utbildning kostar 274 miljarder.
Varje år går även 224 miljarder kronor till investeringar i exempelvis sjukhus eller vägnät och 106 miljarder går till subventioner eller stöd, som lättnader för företag under pandemin.
Mindre pengar till bidrag
I rapporten undersöks även den historiska utvecklingen mellan 2001 och 2021 och det framgår att allt mer skattepengar läggs på välfärden samtidigt som allt mindre går till omfördelningsutgifter, som exempelvis bidrag eller försäkringsutbetalningar.
Johanna Jeansson förklarar att det har att göra med att sjukförsäkringen och A-kassan nu gör lägre utbetalningar samt med att olika regeringar beslutar olika om hur pengarna ska fördelas.
Dagens PS påtalar att regeringen bara häromdagen skärpte tonen mot bidragstagare och att bland annat stödet till större familjer kan begränsas.
Kommunal: Så slaktar regeringen välfärden
Regeringen får hård kritik från fackförbundet Kommunal. Det rapporterar Senioren.
ANNONS
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.