News55

Allt färre betalar med kontanter

Någon betalar med kort. Eftersom allt färre betalar med kontanter finns nu också mindre kontanter i omlopp i Sverige
Eftersom allt färre betalar med kontanter finns nu också mindre kontanter i omlopp i Sverige. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Riksbanken tycker att kontanter ska finnas som alternativt betalmedel och varnar för en utveckling som kan leda till att de nästan blir oanvändbara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Betalningssystemet ska vara stabilt, motståndskraftigt mot störningar i normala tider samt fungera i fredstida kriser och vid höjd beredskap. Det ska vara möjligt att använda flera olika betalsätt så att det går att betala även om störningar inträffar i någon del av betalningssystemet”, skriver Riksbanken i sin Betalningsrapport för 2024.

De senaste åren har allt färre använt kontanter för att betala och varje år beräknar Riksbanken hur mycket kontanter som finns i omlopp i landet, det skriver msn.

Enligt Riksbankens beräkning cirkulerade sedlar och mynt till ett värde av 58 miljarder kronor i Sverige år 2023.

Det kan jämföras med att ungefär 64 miljarder kronor i sedlar och mynt cirkulerade i september 2022 och drygt 82 miljarder kronor cirkulerade år 2000, det skrev Statistiska Centralbyrån i oktober 2022.

Riksbanken: Kontanter spelar viktig roll

Det behövs flera åtgärder för att betalningar ska bli säkrare och mer tillgängliga, skriver Riksbanken i sin årliga betalningsrapport. “På sikt är kanske alla betalningar digitala – men fram till dess spelar kontanter en viktig roll”.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS