News55

Allt fler id-kapningar - så skyddar du dig

Artikelbild
STOCKHOLM 20110829
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 jan. 2016

Vår ökade närvaro på internet innebär större risk för id-kapning, men det skiljer sig en del åt mellan hur olika försäkringsbolag kan hjälpa den som drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Identitetsstölder är något som spås öka framöver. Det rapporterar Europol, Europeiska polisbyrån, i sin redogörelse om framtidens organiserade brottslighet.

En stor anledning är vår ökade närvaro på internet och de uppgifter vi lämnar ut om oss själva i samband med inloggningar och installationer där ens personuppgifter krävs.

Genom att kapa din identitet kan bedragaren bland annat ta lån, handla på kredit och teckna abonnemang i ditt namn.

Polisanmäl direkt

Det innebär en hel del jobb om man drabbats av id-intrång – till att börja med ska det polisanmälas direkt och sedan gäller det att rentvå sig, ringa runt och bestrida fakturor och räkningar samt försvara sin identitet för att minimera skadeverkningarna.

Det skriver Göteborgs-Posten som har gått igenom försäkringsbolagens utbud när det gäller id-skydd. Idag har 95 procent av de svenska hushållen en hemförsäkring, men det skiljer sig åt hur mycket hjälp man får mot id-kapningar.

      LÄS MER: Ny bluffvåg – de ber dig betala semesterboendet i förskott

– Ring oss direkt vid minsta misstanke om att någon använt din identitet, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Folksam är ett av tre försäkringsbolag som har telefonassistans för det mest akuta. De andra två är Länsförsäkringar och Vardia. Man slipper då själv ringa runt och exempelvis spärra kort och avvisa felaktiga betalningskrav.

Varnas vid misstänkt id-stöld

Hos Trygg-Hansa finns telefonassistansen som en separat försäkring som man får betala extra för. Bolag som Ica försäkringar, If och Moderna erbjuder inte tjänsten alls men Ica håller på och utvecklar både en spärrtjänst via telefon och en extra försäkring.

      LÄS MER: Tommy Engstrand: “Teknik är så förbannat tråkigt”

Länsförsäkringar har en tilläggsförsäkring där det även ingår en tjänst som innebär att man varnas när det händer något som indikerar att en id-stöld sker, detta erbjuds även av Trygg-Hansa.

Inget av bolagen som Göteborgs-Posten undersökt ersätter skulder som bedragaren har orsakat i ditt namn.

– Om någon stulit din identitet är du ju inte skyldig, säger Erik Arvidsson, på Folksam.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS