News55

Allt högre medelålder för Sveriges pappor

Artikelbild
STOCKHOLM 2016-03-12
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 11 nov. 2016

Förra året var medelåldern för Sveriges pappor 31,5 år, något som visar på att åldern för förstagångspappor blir allt högre. – Hela livet har sträckts ut, säger Thomas Johansson, professor vid Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medelåldern för pappor stiger. Förra året var de genomsnittliga männen 31,5 år när de fick sitt första barn, till skillnad mot deras egna pappor som på åttiotalet var tre och ett halvt år yngre när de fick barn, detta visar statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Hela livet har sträckts ut. Vi lever längre, pensioneras senare och får barn senare, säger Thomas Johansson, professor vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Fler äldre väntas bli pappor på äldre dar

Äldst i Danderyd

I Danderyd var förra året förstagångspappan 34,4 år vilket är äldst i hela landet, medan papporna i Storfors i Värmland var 27,1 år gamla när de fick sitt första barn.

– På 1800-talet hade vi också en hög medelålder eftersom man inte hade råd att skaffa barn tidigt. I dag är det mer ett val, men samtidigt ska man inte bortse från det materiella och att det tar längre tid att etablera sig i yrkeslivet och på bostadsmarknaden i dag än det gjorde för 30 år sedan. Speciellt i storstäderna, säger Thomas Johansson, som forskat på bland annat ungdomskultur och faderskap.

      LÄS MER: Här bor flest ensamstående pappor

Finns en smärtgräns

ANNONS

Thomas tror att trenden med att pappor blir allt äldre kan fortsätta.

– Jag tror den kan fortsätta ett tag till men det finns en smärtgräns. Kanske att den är nådd i vissa Stockholmskommuner där det redan i dag är en lång väg innan man når yrkesstatus och det hem man vill ha, säger Thomas Johansson.

Jämfört med kvinnor så är män i snitt nästan två och ett halvt år äldre när de får sitt första barn.
– Det speglar rätt väl hur det ser ut i yrkeslivet. Män vill jobba lite längre och göra mer karriär innan de känner att det är dags att skaffa barn, avslutar Thomas till Nyhetsbyrån Siren.
     

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

 

 

 

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS