News55

Därför riktas allvarliga anklagelser mot Ica

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2023

Livsmedelsjätten Ica anmäls till Konkurrensverket för misstänkt kartellbildning. Bakom anmälan ligger en techentrepenör som efter att samlat in tusentals årsredovisningar anser sig se tecken på centralstyrda priser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora livsmedelsaktörer som Ica har ifrågasatts för att i inflationstider utnyttja situationen med kraftiga vinstlyft som effekt.

Techentreprenören Jens Nylander har valt att undersöka Icas siffror genom att samla ihop alla bokslut i en databas. Sammanställningen av de 1 272 Ica-handlarnas bokslut visar att marginalerna har förbättrats över tid och framförallt ligger över branschsnittet.

– Vissa butiker fördubblar sin marginal från 2017 till 2021. Helt galet. De genomsnittliga marginalerna har ökat år för år i samtliga Icas fyra olika butiksprofiler, alltså Maxi, Kvantum, Supermarket och Nära, säger han till Svenska Dagbladet.

Ica-handlarna har också enligt sammanställningen tagit ut totalt 21 miljarder kronor i utdelningar sedan 2015, varav 6 miljarder är extrautdelningar.

Olika prisnivåer

Prisnivån skiljer sig tydligt mellan olika geografiska områden, ett paket spagetti från producenten Barilla kostar till exempel 19:95 kronor i en butik men 31:80 kronor i ett annat område.

– Kunder hos en Maxi-butik i Hässleholm betalar cirka 15 procent mer än kunder hos Maxi i Motala på de jämförda artiklarna eftersom de olika områdena har olika prisgrupper, säger Jens Nylander.

Har anmält

ANNONS

Detta har gjort att Nylander nu anmält Ica för misstänkt kartellbildning och nästa vecka ska Konkurrensverket träffa Nylander för ett möte kring hans anmälan.

I ett skriftligt svar till Svenska Dagbladet, skriver pressavdelningen hos Ica:

”Vi avvaktar nu Konkurrensverkets vidare hantering men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan Ica-butikerna. Varje butik drivs som eget bolag. Så när det gäller utdelning är det upp till det enskilda butiksbolaget att besluta om detta, och de gör också sin egen ekonomiska redovisning.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS