News55

 Är sötebrödsdagarna över för e-handeln?

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 juni 2022

I Japan har synen på statsskuld delat politiker och ekonomer i två läger. USA:s finansminister varnar för fortsatt hög inflation. E-handeln drabbas hårt av förändrade konsumentbeteenden.

ANNONS
ANNONS

En hög statsskuld spelar ingen roll. Det är ett av budskapen efter att den japanska premiärministern Fumio Kishida släppte sin ekonomiska vision igår. Tidigare har Kishida lovat att statsbudgeten ska vara balanserad till år 2025, men det datumet var nu borttaget. Wall Street Journal rapporterar att debatten i Japan kring statsskuld blivit polariserad och skapat splittring även inom det styrande liberal-demokratiska partiet. Kritikerna menar att nu när den värsta pandemin är över så behöver Japan få kontroll över statsskulden som enligt Wall Street Journal uppgår till hisnande 8,3 biljoner dollar. Vice finansministern Koji Yano har liknat Japan vid Titanic som är på väg mot ett massivt skuldberg. Japan har idag den största statsskulden av världens ledande ekonomier.

Financial Times rapporterar att Apple nu sätter tryck på så kallade “Köp nu, betala sedan”-företag. I USA kommer företaget att erbjuda kunderna att betala för köp uppdelat på fyra lika stora räntefria delar. Detta är för övrigt precis samma erbjudande som Klarna lanserat på den amerikanska marknaden.

USA:s finansminister Janet Yellen förväntar sig en fortsatt hög inflation vilket kommer tvinga Bidenadministrationen att revidera upp årets inflationsprognos till 4,7 procent i samband med nästa års budgetförslag. Det uppgav hon inför senatens finanskommitté, rapporterar Reuters.

I Tyskland har politiker nu dragit en linje i sanden när det gäller kinesiska intressen i tyska storföretag, berättar Handelsblatt. Ett möjligt scenario har varit att de två kinesiska storägarna i Mercedes, Baic och investeringsbolaget Tenaciou3 från Geely-grundaren Eric Li, skulle förvärva en blockerande minoritet i Dax-gruppen, men det utesluter nu Baden-Württembergs premiärminister Winfried Kretschmann. I en gemensam intervju med Mercedes-chefen Ola Källenius slår han fast att de inte tänker begå samma misstag som med robottillverkaren Kuka.

Danska affärstidningen Börsen skriver att det rådande ekonomiska klimatet nu sätter käppar i hjulen för några av de mest tillväxtintensiva företagen under pandemin. Företag med affärsmodeller som baseras på prenumerationer av olika slag gick kraftigt framåt under pandemin men enligt Börsen kan de nu drabbas av en “giftig cocktail”.

Norska Dagens Näringsliv är inne på samma spår när det gäller näthandeln överlag. Tidningen skriver att e-handelsföretagen upplevt “två galna år” men att ett förändrat konsumentbeteende nu lett till ett plötsligt stopp. “Alla i branschen kommer att rammas”, säger Kolbjørn Ertzeid, CEO för Brandsdal Group.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS