Fackförbunden har större makt över ingångslönen än företagen och om sysselsättningen ska kunna öka måste kostnaden att anställa minska.
Mest läst i kategorin
Forskarna Niklas Rudholm, Niklas Elert och Hans Seerar Westerberg, vid Handelns Forskningsinstitut, har analyserat vilka effekter förändrade kostnader för att anställa har på sysselsättningen, det skriver Tidningen Näringslivet.
De har tittat på om svenska ingångslöner bör höjas eller sänkas för att nå full sysselsättning på arbetsmarknaden och funnit att svenska ingångslöner är för höga för att vi ska nå full sysselsättning.
Anställningskostnaden måste sänkas
Forskarna har tittat på internationell forskning om effekterna av höjda och sänkta anställningskostnader och genomgången visar att sysselsättningen oftast ökar av sänkta anställningskostnader och minskar av höjda anställningskostnader.
De har även gjort en egen empirisk undersökning av vilken effekt den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som infördes i Sverige år 2007 har haft.
Rapporten visar att effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften var större än vad tidigare studier har visat.
När forskarna summerat alla effekter på sysselsättningen som reformen skapade fann de att den ökade sysselsättningen med 6,7 procent.
“Utifrån vår studie är det tydligt att kostnaden för att anställa måste sänkas om man vill öka sysselsättningen i samhället. Hur man vill göra detta är en rent politisk fråga, men om man inte vill lägga sig i lönebildningen ligger sänkta arbetsgivaravgifter närmast till hands”, säger Niklas Rudholm till TN.
Leder till arbetslöshet
Studien visar att det snarare är fackförbunden är företagen som har marknadsmakt, och Niklas Rudholm säger att de inte kunde hitta någon nordisk studie som bevisar att det är företagarna som har lönesättningsmakten.
“De flesta studier som har gjorts visar att arbetsgivarna har potentiell makt över lönebildningen eftersom små lönesänkningar inte gör att hela personalen väljer att lämna företaget, och det är vi helt med på. Men nästan alla tidigare studier bortser från att även facken har potentiell makt över lönebildningen”, säger han till TN.
Han tillägger att forskarteamet menar att det i nuläget är fackförbunden som har en starkare förhandlingsposition än företagen när det gäller ingångslönerna, vilket leder till onödigt hög arbetslöshet i utsatta grupper.
Arbetslösheten fortsätter öka
Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden fortfarande försvagad och under det senaste året har arbetslösheten fortsatt att öka.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.