News55

Vem bryr sig om den höga arbetslösheten?

Kö på Arbetsförmedlingen och någon öppnar dörren till Arbetsförmedlingen. Sociologen Roland Paulsen skriver i en kommenterande text att sättet den ekonomiska expertisen ser på den höga arbetslösheten i dag skiljer sig från 1990-talet.
Sociologen Roland Paulsen skriver i en kommenterande text att sättet den ekonomiska expertisen ser på den höga arbetslösheten i dag skiljer sig från 1990-talet. (Foto till vänster: Fredrik Sandberg/TT. Foto till höger: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

I januari landade arbetslösheten på 10,4 procent, något som inte hänt ofta i Sveriges efterkrigshistoria. Är det någon som bryr sig?

ANNONS

Mest läst i kategorin

År 1993 hade arbetslösheten legat på cirka 2 procent i flera decennier, men då steg den till ungefär samma nivå som vi har i dag, skriver sociologen Roland Paulsen i Dagens Nyheter.

Den här omskakande tiden kallar vi i dag för 90-talskrisen, det var en tid när många familjer drabbades av rekordhöga räntor och fattigdom.

I sitt jultal sade kungen då att problemen i den svenska ekonomin inte får medföra att Sverige stänger sina gränser eller att vi behandlar dem som söker skydd här illa.

Han sade i sitt tal att invandrare i alla tider har berikat vår kultur och att det alltid är en sista utväg att fly från sitt land.

Bok om superrika och jämlika

Då, på 90-talet, kunde kungen säga så utan att det kom en massa protester från högerhåll och det vittnar om en annan tid, i dag låter den ekonomiska expertisen helt annorlunda, skriver Roland Paulsen.

“Ett exempel är Daniel Waldenström, opartisk professor i nationalekonomi vid det ännu mer opartiska Institutet för Näringslivsstudier”, skriver han i DN.

Han skriver vidare att Daniel Waldenström i sin nya bok Superrika och jämlika. Hur kapital och ägande lyfter alla framför tesen att Sverige inte alls har en galopperande ojämlikhet utan att alla här får det allt bättre.

ANNONS

I boken slår Daniel Waldenström fast att “explosionen av miljardärer” inte är något att bli upprörd över eftersom det skapar jobb.

ANNONS

Över 6 procent sen 1992

I sin bok skriver dock Daniel Waldenström ingenting om arbetslösheten och när han i en podd fick möjligheten att förklara sig sade han att: ”Om vi tittar på majoriteten av problemen med arbetslöshetsnivån, det handlar ju om nyanlända, det är invandrare som har kommit till Sverige, framför allt kvinnor”, skriver Roland Paulsen i DN.

Att Sveriges arbetslöshet hållit sig över 6 procent sedan 1992 beror alltså på invandrarna, om vi ska tro på Daniel Waldenström. Det är alltså inget fel på vårt ekonomiska system utan vi har fått in fel folk, skriver Roland Paulsen.

Enligt statistikmyndigheten SCB:s statistik är dock arbetslösheten bland inrikes födda 7,1 procent, Roland Paulsen frågar sig om det också är invandrarnas fel.

Han tror att framtidens historiker kommer förundras över hur ekonomiska problem kunde sopas under mattan så effektivt under vår tid,

“Men kanske har jag fel. Kanske kommer historikerna i stället diskutera hur woke-viruset envisades med att förblinda vissa av oss, och kanske finner de att virusets otippade Wuhan var självaste kungen”, skriver Roland Paulsen i DN.

Högsta arbetslösheten på tre år – men det finns en ljusning

Arbetslösheten i Sverige är nu på sin högsta nivå på tre år, i slutet av januari var 381 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS