I september var arbetslösheten 7,9 procent och den förväntas nå 8,4 procent i år. Äldre arbetstagare drabbas särskilt hårt.
Mest läst i kategorin
Lågkonjunkturen har påverkat arbetsmarknaden och i september var hela 430 000 personer arbetslösa.
Den som blir arbetslös får inte bara lägre inkomst just nu, även den framtida pensionen blir lägre, särskilt för dem som har en premiebestämd pension.
“Ekonomiska förändringar och den pågående lågkonjunkturen drabbar särskilt äldre arbetstagare, vilket kan leda till både ökad arbetslöshet och förtidspensionering, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.
Hon har räknat ut hur arbetslöshet kan påverka din framtida pension och vilka konsekvenser det kan få.
Ett räkneexempel
En privatanställd tjänsteman med en lön på 40 000 kronor i månaden som blir arbetslös vid 60 års ålder och inte lyckas hitta ett nytt jobb innan han går i pension vid 65 år får då 21 600 kronor i månade pension, livet ut.
Om han i stället skulle ha arbetat fram till 65, skulle hans pensionen ha blivit 24 200 kronor. Det innebär att han förlorar 2 600 kronor i månaden i pension på att vara arbetslös i fem år.
“Pensionen i Sverige bygger på de inkomster du haft under ditt yrkesverksamma liv. Arbetslöshet och ofrivillig pensionering i slutet av karriären blir en dyr affär för den som drabbas. Blir du av med jobbet under ett par år betyder det tusenlappar mindre i pension per månad”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.
Senaste nytt
Inte ovanligt
En rapport från Diskrimineringsombudsmannen bekräftar att många äldre har svårt att få jobb samt att de rutinmässigt väljs bort i rekryteringsprocesser.
Just nu ökar arbetslösheten och för många som är i slutet av sina karriärer är det svårt att hitta nya jobb, då kan pensionering bli den enda utvägen för att klara sig ekonomiskt.
Enligt Trifa Chireh är det inte ovanligt att personer som blir arbetslösa sent i yrkeslivet går i pension tidigare än de ursprungligen planerat.
Fler äldre arbetslösa
Tidningen Arbetsvärlden har gjort en granskning som visar att en allt större andel av de arbetslösa är äldre.
Äldre personer arbetar i högre utsträckning nu än de gjorde för 15 år sedan, då arbetade 70 procent av de som var 55 till 64 år. Nu är den andelen 80 procent. Dessutom har antalet personer som arbetar efter pensionsåldern fördubblats.
I samband med pandemin ökade arbetslösheten och arbetslösheten bland dem som är 60 och äldre har ökat.
Av alla som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen brukar åldersgruppen 60 till 64 år utgöra 7 procent, efter pandemin har den andelen stabiliserats på 9 procent.
Även svårt för 55-plussare
“Det vi har sett är att i spåren av pandemin när det växlade över till ett bättre läge så gagnades äldre arbetslösa inte lika positivt. Nu när vi gått in på nytt i en lågkonjunktur så ser vi att arbetslösheten ökar relativt mycket för den här gruppen”, säger Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Arbetsvärlden.
Enligt Arbetsförmedlingens bedömning har även gruppen 55-plus svag konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
“Gruppen ökar både som andel av de totalt inskrivna på Arbetsförmedlingen men också som andel av gruppen som blir långtidsarbetslösa. Äldre arbetslösa har ett tuffare läge på arbetsmarknaden oavsett konjunkturläge. De har en mer utmanande situation”, säger Marcus Löwing till Arbetsvärlden.
Arbetslöshet påverkar bara din pension lite grann
I september har arbetslösheten uppmätts till 7,9 procent. Många arbetslösa oroar sig för sin pension, men enligt en pensionsekonom kan de flesta sluta oroa sig.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.