News55

Återvinning löser inte cementbristen

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 31 juli 2021

Om cementtillverkningen stryps, kan inte gammal cement återvinnas i stället? Nja, gammal betong med cement i kan återvinnas till viss del, men för "klistret" i betongen, som cement, behövs kalk eller andra bindemedel.

ANNONS
ANNONS
EkonomiTT

Då cementtillverkaren Cementa fått nobben av Mark- och miljööverdomstolen för kalkbrytning i Slite på Gotland hotas nu anläggningens framtid.

Det visar sig att cementen som tillverkas där används överallt i Sverige, från vägbyggen till husbyggen och fabriksbyggen. Om tillförseln av cement från Slite stryps blir det svårt att få tillräckligt till byggena, enligt betongbranschens branschorganisation Svensk Betong.

Kanske kan man då undra om det inte skulle vara möjligt att återvinna gammal betong för att lösa en del av bristen.

Betongen består av cement, som är själva “klistret”, och grus och sand, förklarar Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong. Betongen går inte att återvinna som cement, den “klisteregenskapen” är förbrukad i och med att den har blivit till betong.

Gammal betong kan krossas till fyllnadsmedel och blandas med cement för att göra ny betong, säger hon.

Det innebär att återvinning inte är någon lösning på cementbristen. “Klistret” behövs i lika stor utsträckning, trots att betongen kan återanvändas.

Ändå, återvinning är något branschen strävar efter, men volymerna av återvunnen betong räcker inte till på långa vägar för behoven, förklarar hon.

Dessutom är det en hel del regelverk kring hur återvunnet material får användas, säger Malin Löfsjögård.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS