20 miljoner som privatpersoner och företagare har lånat ut till Axxonen via crowdfundingplattformen Tessin kan ha gått upp i rök. Tessins kunder har inte heller fått samma erbjudande som andra långivare, kan E55 avslöja.
Mest läst i kategorin
Axxonen-koncernen lånar in pengar till sina projekt på flera olika sätt. En modell är crowdfundingplattformen Tessin som matchar kapital och fastighetsprojekt. Genom åren har Tessin samlat in 50 miljoner kronor till Axxonen mot preferensaktier i moderbolaget. För det har aktieägarna blivit lovade 11 procent i årlig avkastning som betalats ut kvartalsvis. Den utdelningen är nu inställd.
–Det är inget gott tecken om man stoppar utdelningen till preferensaktierna, säger Tessins vd Jonas Björkman.
Lånat ut 20 miljoner kronor
Via Tessin har småsparare och investerare också bidragit med 20 miljoner kronor i lån till projektet Altitude på Kungsholmen. E55 kan avslöja att det projektet nu är stoppat. Fastighetsbyrån som haft uppdraget att sälja lägenheterna har inte något sådant uppdrag längre.
–Det stämmer, säljaren har valt att avsluta projektet och därför är det inte längre till salu. Det blir inte av”, säger en mäklare på Fastighetsbyrån till E55.
Axxonen har även andra långivare, de som kommit in via olika personnätverk. Som E55 kunde berätta i dagarna uppmanades dessa kunder i början av året att byta sina fordringar på cirka 47 miljoner kronor till B-aktier och preferensaktier i Axxonen Holding. Den apportemissionen registrerades 5 mars och varje B-aktie kostade 6 kronor medan preferensaktierna kostade 400 kronor. Fordringarna värderades till nominellt belopp och Axxonen Properties 2 blev av med omkring hälften av skulden på det här sättet.
Tvärtstopp direkt
Men för de som konverterade till preferensaktier kom kallduschen direkt i och med att utdelningen ställdes in.
Bara några veckor efter att apportemissionen var i hamn värderade också storägaren Effnetplattformen ned sina aktier i Axxonen Holding till noll kronor. Ordförande i Effnetplattformen är Hans Runesten som även var ordförande i Axxonen Holding fram till nyligen när han resten av styrelsen lämnade skeppet i ett strömhopp.
Vd tiger
Långivarna som hittat Axxonen via Tessin har inte omfattats av erbjudandet att konvertera skulden till aktier.
–Det erbjudandet har Axxonen inte gett investerarna som kommit in via Tessin, säger Jonas Björkman.
Axxonens grundare och vd vill inte berätta varför.
–Jag har inga kommentarer, säger Markus Klasson till E55.
När det gäller Kungsholmsprojektet Altitude har koncernen revisor tidigare sagt att det kan bli en stor förlust om Axxonen inte kan genomföra det.
–Altitude går att lämna tillbaka men då blir det en stor förlust, sa revisorn Peter Sandberg till E55 häromdagen.
LÄS MER: Axxonen stoppar lyxprojekten
LÄS MER: Axxonens revisor: Nu har du fått veta mer än jag får säga
Pengarna kan vara borta
Kungsholmsfastighetens säljare Centria bekräftar att det inte blir något Altitude-projekt.
–De kommer inte fullfölja köpet. Det blir en förlust för dem. Vi tappar en intäkt, säger Centrias fastighetschefen Carl Åhman till E55.
Enligt honom har parterna varit överens några veckor. Hur stor förlusten kan vara för Axxonen är inte kommunicerat, men enligt det konverteringsmaterial som gick ut till långivarna tidigare i år går det att läsa om problemen:
”Givet rådande osäkerhet kring förutsättningarna att kunna genomföra projektet finns det en potentiell förlust i Altitude överstigande 20 MSEK hänförlig till erlagda betalningar till säljaren samt upparbetade projektkostnader under året.”
Det här skulle kunna betyda att Tessin-långivarnas pengar är borta.
–Vi har ingen ytterligare information mer än det vi kunnat läsa i media idag, säger Jonas Björkman.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.