News55

Bankanställd misstänks ha lurat äldre på miljonbelopp

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 03 maj 2017

En bankanställd i Hälsingland misstänks för flera fall av grovt bedrägeri efter att hon ska ha förskingrat stora belopp från sina äldre kunders bankkonton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var mellan 2011 och en bit in på 2014 som den anställde på en bank i Hälsingland ska ha fört över pengar från sina äldres kunders bankkonton till sitt eget och nu står misstänkt för bland annat grovt bedrägeri och urkundsförfalskning, det rapporter SVT Gävleborg.

– Om den bankanställde skulle dömas för de här brotten så är min uppfattning att straffvärdet ligger på en bra bit över ett års fängelse, säger kammaråklagare Peter Helsing till SVT Gävleborg.

Förde över kundens pengar till sitt eget bankkonto

De misstänkta brotten avslöjades i samband med att banken kontaktades av en kund vars konto olovligen hade avslutats. På kontot fattades också 21 000 kronor. Snart stod det klart att det var en av de anställda som både hade avslutat kontot, fört över pengarna till sitt eget konto och dessutom fortsatt att överföra sammanlagt 41 000 kronor till sig själv.

Efter att den anställda hade avskedats framkom att hon hade lurat ytterligare två äldre kvinnor på sammanlagt 1,7 miljoner kronor.

– Min tes är att kvinnorna kommer in och tar ut ett ganska litet belopp, men istället bokförs det uttag på upp till 150 000 kronor. Damerna ifråga får ut några tusenlappar, resten ligger kvar i kassan och används av den bankanställde till att betala räkningar eller tas ut i kontanter, säger Peter Helsing.

Den före detta bankanställda misstänks för en rad brott som grovt bedrägeri, trolöshet mot huvudman, grovt brott och urkundsförfalskning men nekar till brott.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS