News55

Betalar du dubbelt pris för maten? Här är det dyrast och billigast

Pris mat butik affär livsmedel daglig matpriskollen ulf mazur
En man handlar mat, grönsaker, på en mataffär i Kivik. Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Matpriserna har rusat de senaste åren. Pris för frukt och grönt har inte undkommit ökningarna. Det finns butiker där hushållen kan göra ett riktigt klipp, medan vissa livsmedel kostar dubbelt så mycket i grannbutiken. Vi har listan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheterna råder svenska hushåll att äta mindre rött kött – bara 350 gram i veckan. Samtidigt föreslås att vi ska äta betydligt mer frukt och grönt. Men priset på frukt och grönt har rusat de senaste åren.

Stora prisökningar

Varorna har ökat i pris med i snitt 25 procent på kort tid. Prisskillnaderna är dock stora från butik till butik. E55 listar här de billigaste och dyraste livsmedelsbutikerna för frukt och grönt.

E55 rapporterat om de höga priserna tidigare.

MISSA INTE: Glada nyheter för miljoner svenska pensionärer – är du en av dem?

ANNONS

24 procents skillnad i pris

“Det skiljer sig så mycket som 24 procent mellan den billigaste och dyraste kedjan”, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Det var i september som Livsmedelsverket presenterade sina nya kostrekommendationer. Förslaget är ute på remiss, och föreslår att man ska äta 500 gram frukt och grönsaker per dag för folkhälsans skull.

ANNONS

Men många har svårt att ha råd med de dyra varorna.

Matkostnader som stiger

“De ökade matkostnaderna är tuffa att klara av för väldigt många hushåll”, skriver Matpriskollen i ett pressmeddelande.  Utvecklingen går snarare åt fel håll:

“Många tycker redan att det är dyrt och konsumtionen av frukt har gått ner 4 procent mellan 2016 och 2022, medan grönsakskonsumtionen i samma period ligger stilla, enligt statistik från Svensk dagligvaruhandel”, säger Ulf Mazur.

“Halva priset mot övriga kedjor”

I Matpriskollens prisundersökning i oktober visade det sig att Lidl var bäst på att sätta låga priser på frukt och grönt. En varukorg full av 40 varor med frukt och grönt landade på 923 kronor på Lidl, som var den billigaste korgen i undersökningen.

“Bakpotatisen var till exempel på halva priset mot övriga kedjor, medan några produkter fanns billigare hos andra än Lidl”, säger Ulf Mazur.

Dyrast på Citygross

ANNONS

Samtidigt som det kostade 1 143 kronor på Citygross. Det är över 200 kronor dyrare. Det motsvarar en prisskillnad med över 24 procent.

Coop och Hemköp dyrare än Lidl

Även Coop och Hemköp kostade över 200 kronor mer än på Lidl. Max och Willys var dyrare även de, mellan 8 och 9 procent högre priser än Lidl för samma varor.

Miljardindustri

Svenska hushåll lägger 40 miljarder kronor per år på frukt och grönt, enligt en uträkning av Svensk Dagligvaruhandel.

Det gör att mer än var åttonde krona, eller 13 procent av dagligvaruförsäljningen, går till frukt och grönt. När det rör en så pass stor andel av hushållskassan så finns det tusenlappar att spara varje år om man handlar på rätt ställen.

Som många hushållen ligger utmaningen i att handla till rätt pris utan att tumma på kvaliteten, menar Ulf Mazur.

“Därför ska man i så stor omfattning som möjligt handla produkter som är i säsong och utnyttja extrapriserna och medlemsförmåner. Alla kedjorna har varje vecka kraftigt prisreducerade erbjudanden på några frukt och grönsaker, så det gäller att passa på och jämföra”, säger han.

ANNONS

Lurad av pris per styck

Dessutom ska man se upp med storlekarna när varor säljs per styck. En gurka kan väga dubbelt mot en annan, men styckpriset är detsamma.

Undersökningen utgick för jämförbarhetens skull endast butikernas ordinarie priser, skriver Matpriskollen.

Läs mer om pris på livsmedel:

Glada nyheter för miljoner svenska pensionärer – är du en av dem?

Den här bananen kan säljas för 16 miljoner – News55

Expert om matpriserna: Vi behöver dyrare mat – News55

Allt färre får bostadsbidrag – News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS