News55

Börsexperten ropar "vargen kommer"

vargen
"Vargen kommer" till börsen, tror experten som artikeln handlar om. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Peter Malmqvist är inte precis känd för att vara någon börsoptimist och nu målar han ett scenario för aktiemarknaden i svart igen och där “vargen kommer”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsen levererar och uppvisar sitt bästa resultat på 20 år.

Uppgången är imponerande 30 procent det senaste halvåret.

Peter Malmqvist skriver i en krönika på Privata Affärer att han “borde jubla” men han är i stället böjd att ropa “vargen kommer”.

Orsaken till det är räntan, som han konstaterar är hög i ett globalt perspektiv.

Värderingarna av börsen skrämmer proffset

“Mäter vi räntan på den viktiga tioåriga statsobligationen ligger den på 3,0 procent. Då ingår de åtta största industriländerna i världen, plus Sverige, Norge och Schweiz. Samma räntenivå under pandemirallyt 2020-2021 var 0,5 procent och vi får gå tillbaka till sommaren 2011 för att hitta en global räntenivå på 3 procent”, förklarar

Malmqvist reagerar på de höga värderingarna av börsen, såväl i Sverige som i USA, och särskilt värderingen av det breda amerikanska jämförelseindexet S&P 500.

Samtidigt är det de facto så, skriver han, att vinsterna fortsätter klättra och för svenskt vidkommande har svenska exportföretag dragit fördel av en svag kronkurs gentemot dollarn och euron.

ANNONS

När vargen kommer är oklart

Han dryftar även inflationens påverkan på börsen, men hans slutsats är att kursrallyt senaste halvåret bygger på en förväntan om räntesänkningar som inte infriats. Då med USA i blickfånget.

Inflationsutsikterna ser heller inte ljusare ut, konstaterar börsveteranen Peter Malmqvist, som är finansanalytiker, i sin PA-krönika.

“Tyvärr blir därför slutsatsen även denna gång – ‘vargen kommer…’. Frågan är bara när?”

Missa inte: Här är sparekonomens bästa tips inför sommaren News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS