News55

Bostadstillägget höjs för 290 000 pensionärer

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 13 sep. 2017Publicerad: 13 sep. 2017

290 000 av landets pensionärer kommer att få höjt bostadstillägg - för första gången på tio år. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2018. – Det här är en viktig satsning för att förbättra för de med låga pensioner, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med 1 januari 2018 kommer 290 000 av Sveriges pensionärer att omfattas av regeringen och Vänsterpartiets förslag om höjt bostadstillägg. I syfte att bättre täcka dagens boendekostnader föreslås att taket höjs från 5 000 till 5 600 kronor, det framgår i regeringens budgetproposition för 2018 .

– Taket i bostadstillägget har inte höjts på hela tio år, därför är jag otroligt glad för att vi gör det, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till News55.

      LÄS MER: Christina Tallberg, PRO: “Öka pressen på politikerna”

Bostadstillägget ska rimma med dagens boendekostnader

För pensionärer med låg inkomst är bostadskostnaden ofta den största månatliga utgiften. I praktiken innebär regeringens förslag att en stor del av landets äldre kommer att få ett höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor i månaden, en politisk förändring som landets pensionärsorganisationer länge har drivit. Samtidigt har organisationerna flaggat för att en större höjning måste till om den ska göra någon skillnad.

– Vi kräver att taket höjs till minst 7 000 kronor och indexeras så att det följer med när bostadspriserna ökar, sade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, under ett seminarium på Äldreforum på Almedalsveckan i år.

Men för Annika Strandhäll är höjningen trots allt ett steg på vägen, särskilt i samband med att skatten också kommer att sänkas.

– Pensionärsorganisationerna har länge tryckt på i den här frågan och jag skulle vara förvånad om de inte fortsätter att driva frågan. Det här är en viktig satsning för att förbättra för dem med låga pensioner. Bostadstillägget är ofta direkt avgörande för de pensionärer som har det tuffast, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Hela budgetpropositionen är en förhandling och jag går inte in på detaljerna i det. Men för mig har det varit otroligt viktigt att göra förbättringar för de pensionärer som behöver det mest. Detta kommer göra att många kommer få upp till 470 kronor mer i plånboken och utöver det kommer vi att sänka skatten för över en miljon pensionärer. Det kommer att göra skillnad, säger Annika Strandhäll.

      LÄS MER: Annika Strandhäll: “Vi har en väldigt fördomsfull inställning till äldre”

Ytterligare förslag på förbättringar väntas 

Regeringen och Pensionsgruppen har sedan tidigare tillsatt en utredning som ser över hela grundskyddet i pensionssystemet. Utredningen kommer i februari 2018 att presentera ytterligare förslag för att förbättra för de pensionärer som har det tuffast.

– Vi har ett bra pensionssystem, men det kan bli bättre. Därför har vi tillsatt en utredning av grundskyddet, både bostadstillägget och garantipensionen. En sådan översyn har inte gjorts på över tjugo år och det behövs verkligen. I februari 2018 ska utredningen presentera förslag på ytterligare förbättringar för de pensionärer som har låga pensioner, avslutar Annika Strandhäll.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]