News55

Clock: Sagan om när svenska staten stekte hamburgare

Clock
Det var många år sedan som svenska staten drev burgare. Det var den enda hamburgerresturangen i världen som drevs av staten, rapporterar SVT. Foto: Clock, Canva
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 24 feb. 2025

På 70-talet var svenska staten krögare, och konkurrerade med McDonalds både i Sverige och i utlandet. Kommer du ihåg hur en Big Clock eller Big Dream smakade?

ANNONS

Mest läst i kategorin

De som minns 1970-talet kan säkerligen få nostalgikickar när de hör om Clocks hamburgare.

Ray Krocs affärskoncept från slutet av 1950-talet slog ned som en bomb mitt bland oss och McDonalds blev startskottet på en ny matkultur som växte fram.

MISSA INTE: Semester i England? Missa då inte dolda pärlan Pembury, i Kent. News 55

Snabbmatskulturen kommer till Sverige

Inte helt olikt Ray Krocs egen historia, fick Paul Lederhausen erbjudandet att bli franchisetagare och grundare av McDonalds Sverige. Dessförinnan hade Lederhausen lärt sig alla grunder på McDonalds university — allt från att steka hamburgare till affärsmodell och företagskultur.

Svenska staten, på den tiden entreprenöriell inom hotell- och restaurangbranschen, bestämde sig för att försöka konkurrera med det kapitalistiska flaggskeppet.

Den intressanta dokumentären på SVT-Play ger en lättsam tillbakablick på Clocks historia. Filmare är Gustav Górecki och Petter Hansson. Youtubern Lance Freedman är berättarröst.

MISSA INTE: Framsteg? Nu kan AI stoppa självmord… men ibland blir det fel. News 55

ANNONS
Clock
Clock restaurang på Sergelgatan invid Hötorget i Stockholm(Foto: Foto: Thomas Forslund/TT)
ANNONS

Industrispionage i USA

Men hur skulle detta gå till? Ett par delegater från Sverige åkte över till USA och sökte jobb hos Mc Donalds för att lära sig vad Pedersen tidigare fått inblick i, men nu som anställda. Samtidigt hjälpte en konsultfirma i Miami till att bygga upp affärsimperiet, skriver SVT.

I eftermälets vatten kan vi konstatera att det nog rörde sig om företagsspionage. Ray Krocs lärde sig själv grundkonceptet av bröderna Dick och Mac McDonald i Kalifornien som ursprungligen grundade konceptet.

I själva verket uppfann svenska staten alltså inte hjulet inom snabbmat.

1975 köpte man upp den havererade kedjan Carrol upp som endast grundat tre restauranger året innan. Den nya kedjan Clock fick en ny inriktning: hamburgerkedja efter den amerikanska löpandebandtekniken och antalet restauranger växte.

Clock
Det gick inget vidare för Clock på 90-talet. Bilden är ett montage. Foto: Canva, Clock

Clock – unik statlig hamburgerkedja

ANNONS

En pikant detalj i sammanhanget är att SARA (Sveriges Allmänna Restaurang aktiebolag) som ägde Clock, var ett statligt bolag: i Sverige uppstod därmed den världsunika situationen att staten drev en egen hamburgerkedja. I inget annat land har detta hänt.

Det är också under den här tiden som Sverige flitigt jämfördes med DDR. Faktum var att svenska staten var en flitig entreprenör inom restaurangbranschen och ägde som mest 157 restauranger och 44 hotell.

Clock fortsatte i statlig ägo fram till 1991 när branschen upplevde en kris. Det privata investmentbolaget Provobis, storägare inom hotell och restaurang, köpte då upp kedjan.

Som mest fanns 34 Clock-restauranger, men 1999 blev dödsstöten oundviklig. Med tunna vinstmarginaler gick hamburgerkedjan i graven.

Återuppstår 20 år senare

Men visste du att Clock faktiskt finns i dag?

Camilla Moliis är den sista entreprenören som köpte varumärket Clock och en ny hamburgerrestaurang öppnade i Härnösand fredagen den 23 augusti 2019.

Namnet Clock väckte återigen den gamla kedjan till liv, men i minskat format. Återigen kan besökare avnjuta smakerna från förr med Big Clock, Big Dream och andra klassiker.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

7 matupplevelser att testa – när du reser till Malta. News 55

Vem blir nästa James Bond? Här är de hetaste kandidaterna. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS