News55

Då chockhöjs priserna på mat

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2022

Te i stället för kaffe. Låt även bli laxen och dra ner på brödet, även det hembakta. Satsa i stället på en potatis- och purjolökssoppa. Matpriserna är på väg upp, men det går att kryssa sig fram i butiken för att hålla kostnaderna nere.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att prisökningstakten är ovanligt hög har väl knappast undgått någon vid det här laget. Hittills har det mest handlat om skenande elpriser och flera hundralappar i ökade kostnader för att fylla tanken.

Men nu kommer prisökningarna på bredare front. Varor och tjänster generellt blir nu dyrare och det gäller också vardagens allra nödvändigaste – maten. Totalt sett ligger prisökningstakten på mat för närvarande på strax under två procent, på årsbasis. Bedömare som TT pratat med tror att den kan ha fördubblats fram till sommaren i spåren av fördyringar som lantbruket flaggat för.

TT har hämtat ut SCB:s senaste prisstatistik på detaljnivå för att se vad som blivit dyrare och billigare. Uppgifterna är förstås historiska, men ger ändå en fingervisning för hur man kan välja i mataffären för att hålla kostnaderna nere.

Dyrare brödföda

Bröd har blivit 7-8 procent dyrare på ett år. Det har också den viktigaste ingrediensen, mjölet. Kött och fisk har också dragit iväg, även om det finns undantag. Färsk lax har på ett år blivit 17 procent dyrare.

Men en gammal klassiker, fattigmanskost från förr, sill och potatis, ligger stadigt i pris. Nubben till går också att få för samma peng som för ett år sedan.

Bland frukt och grönt har utvecklingen varit blandad. Blomkål och purjolök har rasat i pris, 15-25 procent, medan citrusfrukter stigit med närmare 20 procent. Salladskål och vitkål har också blivit rejält dyrare.

ANNONS

Bilen slukar allt mer

ANNONS

Den som kan tänka sig te före kaffe kan också spara en slant. Kaffet har på ett år blivit 13 procent dyrare, varav prisuppgången varit extra tydlig senaste månaden. Tebladen kostar inte mer i dag än för ett år sedan.

Vid sidan av maten har det blivit allmänt betydligt dyrare att ha bil, såväl köpa den, både begagnat och nytt, som att tanka den. Även reparationer och besiktning har dragit iväg mycket mer än den allmänna prisuppgången, det sistnämnda kostar 14 procent mer i dag än januari i fjol.

Olle Lindström / TT

Fakta: Prisutveckling för några vanliga matvaror

TT

Dyrare:

Grovt bröd, +9 procent

Mjöl, +9

ANNONS

Nötkött, + 4

Lammkött, +6

Torsk, +8

Färsk lax, +17

Hårdost, +7

Hushållsmargarin, +8

Päron, +15

Salladskål, +17

ANNONS

Småcitrus, +19

Kaffe, +13

Potatis, +1

Billigare:

Sillkonserv, -1

Äpplen, -6

Bananer, -4

Blomkål, -16

ANNONS

Purjolök, -26

Källa: SCB

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS