News55

Därför betalar äldre mer för elen

faktura
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 29 jan. 2024

Många äldre betalar mer för elen jämfört med andra elkunder, enligt Pensionärsorganisationen PRO. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen till detta är att det är svårt för många äldre att hänga med i de kraftiga svängningarna i elpriset, därför får de betala betydligt mer för elen. Att söka på nätet, jämföra avtal och ladda ner appar i jakten på förmånligt elpris känns som ett stort steg och helt främmande för många. I en tid där det dessutom förekommer mycket bedrägerier, inte minst på nätet, tvivlar man också på vad som går att lita på överhuvudtaget.

– Det kommer så mycket nytt och man ska hänga med på de där apparna. Jag kan inte det där. Då får jag sätta mig in i det och lära mig att lägga in appar och det först, eller begära hjälp av någon, konstaterar en av pensionärerna som intervjuas av Ekot i Sveriges Radio.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Svårt och krångligt

Flera personer som intervjuas säger att de därför bara betalar för elen, men är medvetna om att de betalar ett högre pris på grund av att de inte kan jämföra och använda tekniken som krävs.

Margareta Jonsson, ordförande för PRO i Kungälv intygar att det är svårt och krångligt för många äldre att använda datorer och det hela försvåras också av att det kanske inte går att ringa till en fysisk person eller boka ett fysiskt möte.

– Sedan finns det flera olika eldistributörer, vilken ska jag välja och vilken är bäst för mig? Det är svårt att veta. Det gör då att jag får dyrare el eftersom jag inte kan sätta mig in i det, säger hon till Ekot.

Margareta Jonsson berättar att föreningen just nu ligger i startgroparna för att starta en studiecirkel för att lära mer om elpriser och elmarknaden i stort.

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS