News55

Därför betalar många pensionssparare dubbla avgifter

Artikelbild
AVESTA 20131010
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 sep. 2017

Avdragsrätten för privat pensionssparande är visserligen borttagen för de flesta, men visste du att många som pensionssparar privat i fondförsäkring betalar dubbla avgifter? – Över 1,7 miljoner skulle alltså kunna höja sin pension genom att ta bort dubbla avgifter, säger Mattias Fellenius, vd på pensionsflyttjänsten Pensiono.se till Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Närmare nio av tio som pensionssparar privat i fondförsäkring betalar dubbla avgifter, något som leder till en sämre ekonomi när det är dags att gå i pension. Det visar uträkningar som pensionsflyttjänsten Pensiono har gjort. Miljontals svenskar är drabbade, skriver Privata Affärer.

– Två miljoner svenskar har pengar i privat pensionssparande i form av fondförsäkring och över 1,7 miljoner skulle alltså kunna höja sin pension genom att ta bort dubbla avgifter, säger Pensionos vd Mattias Fellenius till Privata Affärer.

      LÄS MER: Så planerar du din ekonomi efter pensionen

Pensionsbolagen tar ut en extra avgift

Bakgrunden till de dubbla avgifterna är att förutom att fondbolagen som förvaltar fonderna ska ha sin andel tillkommer dessutom en avgift för själva fondförsäkringen, det vill säga kontot där fonderna finns, som pensionsbolaget tar ut.

Det handlar om drygt en procent i försäkringsavgift, berättar Mattias Fellenius, och för drygt 20 år sedan när räntan var hög och avkastningen god påverkade inte avgiften nämnvärt. Men i dag ser det annorlunda ut, säger Mattias Fellenius.

      LÄS MER: Så många svenska pensionärer lever i fattigdom

Så sänker du dina avgifter

ANNONS

– I dag med den extremt låga räntan måste vi justera ner våra förväntningar på avkastning. Får du fyra procents avkastning och betalar en procent i avgift försvinner alltså en fjärdedel bara i försäkringsavgift och helt i onödan, säger han.

Samtidigt har du som pensionssparare möjlighet att sänka dina avgifter och på så sätt höja din pension, till exempel genom att byta pensionsbolag till ett bolag som inte tar ut någon försäkringsavgift. I praktiken innebär det att du kan ha dina pensionspengar hos dem kostnadsfritt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS