News55

Därför blir 55-plussarna ovärderliga framöver

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 01 maj 2018

Flyktiga ungdomar, som lätt hoppar runt i yrkeslivet – den nya gig-ekonomin gör att alltfler tar korta påhugg och sällan stannar länge på jobbet. Då behövs kontinuitet – det är här 55-plussare blir smått oumbärliga, spår konsultbolaget Novare Professionals.

ANNONS
ANNONS

90-talisterna suktar inte efter någon guldklocka för lång och trogen tjänst. De är präglade av den nya gig-ekonomin, där man jobbar i olika projekt och tar korta uppdrag.

Men de flesta företag fungerar inte särskilt bra med enbart sådan personal, konstaterar Sohaila Bagger-Sjöbäck, vd för konsultbolaget Novare Professionals.

– Man kan inte bygga företag med enbart “gigare”. Vinnarna är de företag som kan hitta kombinationen mellan tillsvidareanställning och “gigare”. Det krävs stabilitet också, säger hon.

Hennes företag, Novare Professionals, sysslar med att rekrytera konsulter för kortare eller längre uppdrag till företag i behov av personal. De använder gärna både yngre och äldre konsulter. Hon konstaterar att fackförbundet Ledarnas undersökning, som visar på arbetsgivarnas tendens att rikta in sig på enbart yngre medarbetare när de ska rekrytera chefer, beror på att de vill tänka långsiktigt.

– Där menar jag att det inte är någon skillnad på en 90-talists tidshorisont kontra en 60-talists när det gäller att stanna kvar på jobbet länge.

“Vilken 90-talist stannar tre år?”

– Vilken 90-talist stannar tre år på ett jobb? Det är ett uråldrigt synsätt. Det kommer visa sig, säger hon.

Det är här 55-plussarna kommer in. 60-talisterna som grupp betraktat är mycket lojala sin organisation, berättar hon.

ANNONS

–De kommer att bli extremt viktiga på arbetsmarknaden.

När arbetskraften består av alltfler som vill hoppa runt och få ut mesta möjliga för egen del krävs också fler som kan stå för stabilitet, ordning på torpet och skapa en röd tråd i företaget.

Flexibla ledare krävs

Men det ställer också krav på ledarskapet, förklarar hon. Chefer måste kunna leda en
organisation som är uppbyggd både av “gigare” som utför kortare projekt samtidigt som de har hand om de fast anställda som arbetar mot de långsiktiga målen.

– Det krävs en ny flexibilitet. Ledarskapet behöver bli mer
individanpassat och hantera både de som vill arbeta långsiktigt och de som vill göra kortare projekt hos olika arbetsgivare – och det oavsett ålder.

Men många arbetsgivare väljer snudd på automatiskt bort äldre, visar undersökningen som Ledarna gjort. Ingen drömmer om en 55-plussare när de ska hitta en ny chef.

LÄS MER: Ingen vill ha en 55-plussare

Men det finns ingen sanning bakom bilden att äldre skulle ha svårare att lära nytt eller vara mindre drivande och kreativa.

ANNONS

–Det är bara dåliga ursäkter, säger Sohaila Bagger-Sjöbäck.

LÄS ÄVEN:Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS