News55

Därför ger Ingvar Kamprad bort miljoner till äldre

Artikelbild
Efter 42 år skattar Ingvar Kamprad åter i Sverige. ARKIVBILD.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 feb. 2017

Totalt fem miljoner kronor skänks till förmån för att förbättra livskvalitén för äldre som är bosatta i Småland. Avsändare är Ikeas grundare Ingvar Kamprad, 90, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grundaren av Ikea fortsätter att donera delar av sin förmögenhet genom Familjen Kamprads stiftelse som startade 2011. Under de senaste sex åren har drygt 400 miljoner kronor donerats till olika ändamål, det rapporterar Expressen.

Totalt fem miljoner kronor skänks nu i syfte att dels främja forskning och utbildning inom så spridda områden som entreprenörskap för att skapa en levande landsbygd, miljö och medicin, och dels finansiera aktiviteter som ska råda bot på den ensamhet som många äldre upplever. Den här gången fokuserar man på äldre som är bosatta i Småland.

      LÄS MER: Ingvar Kamprad berättar om sin oro för Ikeas framtid

Två pilotprojekt i Växjö kommun

Fyra av de fem miljonerna är tänkt att fördelas via Växjö stift under en treårsperiod. De återstående pengarna ska finansiera två projekt i Växjö kommun.

– Det handlar om förebyggande arbete så äldre klarar sig utan uppbackning av till exempel hemtjänsten. Det kan också röra sig om hjälp med sociala behov eller praktiska saker hemma, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i styrelsen, till Expressen.

Enligt de riktlinjer som Ingvar Kamprads riktlinjer har satt upp måste Familjen Kamprads stiftelse skänka bort 80 procent av avkastningen varje år. De pengar som stiftelsen idag förvaltar – omkring fyra miljarder kronor – är pengar som familjeföretagen Ikano och Ikea har genererat samt pengar som Kamprad själv har investerat i stiftelsen.

– Vi håller sammanträden fyra gånger om året och det är heldagsprojekt varje gång. Ingvar är mycket aktiv och brinner för detta, säger Lena Fritzén, till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS