News55

Därför kan husägare drabbas av ny smäll

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 11 sep. 2023

Experter varnar nu om att vissa områden i Sverige kan bli allt mer svårbebodda och dyrare.

ANNONS
ANNONS

I sommar har svenskarna fått se en hel del regn falla och många områden har drabbats av översvämningar. Klimatförändringar kommer att göra att vi kommer att se mer av den sorten framöver. 

Klimatanpassningsexperten Staffan Moberg påstår att det nu bara är en tidsfråga innan olika försäkringsbolag kommer att börja vägra försäkra hus som ligger i områden som är utsatta för höga havsnivåer och översvämningar. 

Svårigheter med försäkring kan i sin tur leda till att värdet på bostaden sjunker och att bolåneräntan ökar. Har man problem med sin hemförsäkring kan man även få problem att skaffa sig ett bostadslån. Det skriver SVT.

Robert Boije, SBAB:s chefsekonom kommenterar utvecklingen och han menar att banksektorn nu tittar på frågan, men ingen har ännu satt ner foten.  

– För att en bostad ska kunna belånas krävs det att den är fullvärdesförsäkrad, för att bankens säkerhet för utlåningen ska finnas kvar om bostaden skulle brinna upp. Om försäkringsbolagen vägrar försäkra vissa områden blir det svårare för bankerna att låna ut, säger han till Ekonomibyrån. 

Totalt så kostade översvämningarna i Gävle och Dalarna 2021 försäkringsbolagen över 1,6 miljarder kronor i skadeersättning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS