News55

Så förlorade prins Carl Philip arvet på 50 miljoner

Artikelbild
Foto: Sven-Åke Visén/SVT
Viktoria Atladottir
Viktoria Atladottir
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 jan. 2023

Prins Carl Philip föddes som kronprins och med ett arv värt cirka 50 miljoner kronor, men förlorade arvet när han var bara sex månader gammal. Detta rapporterar Expressen i en artikel.

ANNONS
ANNONS

I SVT:s dokumentär “Sveriges sista kungar” berättar kung Carl Gustaf om förändringen av successionsordningen som skedde sex månader efter att prins Carl Philip föddes, och varför han ställer sig kritisk till beslutet. 

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kung Carl Gustaf.

Carl Philip föddes som kronprins men blev snabbt av med titeln efter en förändring i grundlagen om successionsordningen. I Expressens artikel framgår det att utöver titeln som kronprins gick Carl Philip miste om ett arv på cirka 50 miljoner kronor. De pengarna finns både i familjestiftelsen samt en unik tavelsamling som var en gåva från kejsar Napoleon. 

Enligt PR-experten Paul Ronge, som intervjuas i artikeln, skulle kungen inte uttryckt sig alls. 

– Det är tredje gången gillt nu som han måste förklara sig när det gäller tronföljden, och det går inte bra, menar Ronge.  

För att svara på kritiken som menar att kungens intervjusvar betyder att han inte står bakom sin dotter, kronprinsessan Victoria, har hovet publicerat ett uttalande på Facebook

– Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot kronprinsessan Victoria. Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige. 

Hovets inlägg överflödas med förstående och positiva kommentarer till kungen och kungafamiljen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS