News55

Därför ska du bli digital

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 04 mars 2018

Låt inte alla varningar om risken med digitala tjänster skrämma dig, fördelarna är många. Så här kan du enkelt bli digital.

ANNONS
ANNONS

Det kommer många rapporter om bedrägerier som är kopplade till Bank-id och andra digitala tjänster. Men fördelarna med att bli digital är många.

– Det är många vardagssituationer man kan ha användning för de digitala tjänsterna. Med ett bank-id kan du deklarera, kolla pensionen på Pensionsmyndigheten, beställa hem medicin, enkelt överföra pengar och boka läkartid på på bland annat Vårdguiden, säger Anders Dölling, ansvarig för konsumentfrågor på Svenska Bankföreningen.

Andel svenskar som hade Bank-id 2017. Källa: SCB/Finansiell ID- Teknik.

Nästan 8 miljoner svenskar har idag ett Bank-id och förra året användes tjänsten 2,5 miljarder gånger. Allt fler väljer att bli digitala och bland de under 50 år har snart nästan alla ett Bank-id. I de högra åldersgrupperna sjunker siffrorna däremot, och bland åldrarna 71–80 år så har bara drygt hälften ett Bank-id. Och många äldre skulle ha nytta av tjänsten.

– Bank-id är en bra och välfungerande tjänst som är väldigt enkel och smidig att använda. Många kan ha nytta av den då man kan använda den när man betalar och även legitimera sig mot bland annat myndigheter, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Bank-id används idag av många olika företag, banker och myndigheter och allt fler ansluter sig. De som inte blivit digitala än riskerar att hamna utanför.

– Vi ser en stor tillströmning av tjänster och Bank-id har idag blivit en samhällsviktig funktion som många banker också kräver att man har. En digital legitimationen har många nytta av, inte minst de i en mogen ekonomisk ålder. Det finns tjänster anpassade för alla, säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell ID-teknik.

För att få fler att ta del av det digitala samhället så har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen skapat en kunskapsbank där man kan få vägledning.

ANNONS

– Det är många som inte vet vad det finns för olika digitala tjänster eller hur man använder dem. Det är därför viktigt att det finns en sån här kunskapsbank som ger grundläggande information och olika tips och råd, säger Anders Dölling.

Även om det finns många fördelar gäller det att vara  på sin vakt.

– Säkerheten i själva tjänsten fungerar bra, men man måste alltid vara försiktig. Det är en id-handling och det är viktigt att vara försiktig och skydda koden. Precis som med ditt bankomatkort och med din legitimation. Det är därför väldigt viktigt att inte låta någon ta del av koden, säger Kicki Westerståhl.

Här är några saker du kan göra med ett Bank-id:

  • Legitimera dig och signera avtal med företag och myndigheter, exempelvis Skatteverket, Pensionsmyndigheten och kommuner
  • Boka läkartid och förnya recept
  • Beställa hem läkemedel
  • Göra bankärenden

Så blir du enkelt digital:

Det finns tre olika Bank-id, nedladdad på fil, som kort tillsammans med dosa eller mobilt Bank-id som man har på mobilen eller surfplattan. Du kan få ett Bank-id via din bank, använder du redan internetbanken så kan du enkelt ladda ner legitimationen där. Annars kan du kontakta din bank för hjälp.

Du kan då välja någon av de tre olika typerna av Bank-id, det vanligaste är mobilt Bank-id. Tjänsten kostar inget och efter några enkla steg har du blivit digital.

ANNONS

LÄS ÄVEN:



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS