News55

Därför ska du inte spara till barnen

Artikelbild
Arkivbild/TT
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 25 sep. 2023

För att ge sina barn en trygg start på vuxenlivet är det många föräldrar som väljer att månadsspara till de små för att sedan när de flyttar hemifrån kunna ge dem ett startkapital. En expert avråder dock till detta beteende - inte minst i tuffare tider.

ANNONS
ANNONS

Hösten är här med kallare väder och det verkar dessutom som att det ekonomiska klimatet kommer att vara fortsatt kyligt. Hög inflation och högre räntor gör att många svenskar har svårt att betala sina räkningar. 

Trots mindre pengar i plånboken så fortsätter många att kontinuerligt spara till sina barn. Det tycker börspoddaren John Skogman är onödigt. 

– Sluta med det och skapa minnen med dina barn istället, säger John Skogman i Ekonomibyrån.  

I en ny undersökning utförd av SEB/Demoskop så sparar nio av tio föräldrar regelbundet till sina barn. Genomsnittligen så väljer föräldrarna att spara 700kr/ barn, en summa som har ökat de senaste åren. Detta samtidigt som många familjer har svårt att få ekonomin att gå ihop. 

Vissa föräldrar har därför valt att ha bromsat in sparandet till barnen, enligt en annan undersökning gjord av Nordea/Kantar tidigare i år.  

– När det är tuffa tider tycker jag inte man ska straffa sin familj och fortsätta spara till barnen fast man egentligen inte har råd, säger John Skogman. 

Ett annat argument som börspoddaren tar upp är att man kan döda kreativiteten och drivkraften hos barnen om man “lassar över pengar”.

– Det finns ju en otrolig glädje i att tjäna sina egna pengar, säger han i programmet.  

ANNONS

Samtidigt så finns det dem som menar att sparande ger en tryggare start på livet. En av dem är Avanzas sparekonom Felicia Schön. 

– Att ha en grundplåt när barnet fyller 18 skapar en viss trygghet, men man ska spara efter sina förutsättningar, säger Schön till Ekonomibyrån.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS