News55

Därför väljer många äldre bort den digitala gemenskapen

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 okt. 2017

Så många som var femte äldre står av olika anledningar utanför den digitala världen. För vissa är detta en konsekvens av ett aktivt beslut, för andra handlar det om att man inte har ekonomin, det skriver DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur kommer det sig att vissa äldre inte har tillgång till dator, mobil eller surfplatta? Det arbetar forskare just nu med att utreda i forskningsprojektet ”Ung teknik, äldres vardag”, skriver DN.

– Vissa vill inte vara en del av det digitala samhället av olika skäl. Det kan handla om integritet till exempel. Andra håller sig utanför av rädsla för vad de kan råka ut för, säger Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik vid Jönköpings universitet och en av de forskare som arbetar med projektet, till DN.

      LÄS MER: Äldre har också intresse för ny teknik

Var femte äldre står utanför internet

Bakom forskningsprojektet står tre forskare från Lunds universitet, Linnéuniversitetet i Växjö och Jönköpings universitet och projektet utgår från en stor enkätundersökning där personer mellan 65 och 85 år har svarat på frågor om hur de använder sig av digital teknik. Där framkommer att 20 procent av Sveriges äldre, det vill säga drygt 400 000 personer, inte har tillgång till den teknik som gör det möjligt att använda sig av internet, skriver DN.

En anledning till det digitala utanförskapet är dålig ekonomi. En annan att man inte har vanan inne av att använda sig av digital teknik, berättar Ulli Samuelsson.

– De har också en lägre utbildningsnivå och mindre erfarenhet av att använda digitala verktyg i arbetslivet, konstaterar Ulli Samuelsson och fortsätter:

– Det kan handla om att man är rädd för att bli lurad på pengar. En del är anslutna till internetbanken, men vågar inte använda sig av den. Vi ser också att barn och barnbarn ibland kan skrämma upp sina föräldrar för farorna på internet, säger hon till DN.

ANNONS

Vid årskiftet avslutas forskningsprojektet, men initiativtagarna hyser stora förhoppningar om att få medel till att finansiera en fortsättning.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS