News55

De populära fonderna som lyft mest i AI-rallyt

Artikelbild
Nvidia, med vd Jensen Huang i spetsen, har medvind. Arkivbild. (Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

De amerikanska techjättarnas börsutveckling sätter tydliga spår i svenskarnas pensionsfonder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men några populära fonder har varit bättre än andra på att hitta AI-stjärnan Nvidia.

Amerikanska Nvidia, ett av världens högst värderade bolag, har blivit företaget på allas läppar i den globala AI-kapplöpningen. Börsuppgången på över 140 procent bara i år och en bit över 200 procent de senaste tolv månaderna ger även ett välkommet tillskott för svenska pensionssparare.

Bland flera av de mest populära fonderna hos nätbanken Avanza ligger de stora teknikjättarna, även kallade för “the magnificent seven”, i topp sett till innehav. Där ingår – förutom Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft och Tesla – även Nvidia.

Tänkte om

Av de största fonderna på Avanza som investerar i utländska aktier är det Swedbank Robur Technology, med runt 150 000 sparare, som har gynnats mest av Nvidias framgångar. Fonden har drygt 9,6 procent av sitt innehav i Nvidia, vilket gör det till fondens största. På ett år är fondens värdeutveckling 29,5 procent.

Avanza Global med nära 462 000 ägare har 4,2 procent av sitt innehav i bolaget och Länsförsäkringar Global Index, med drygt 300 000 ägare, har ett innehav på knappt 5,0 procent.

En populär fond som har ett relativt litet ägande i bolaget är Avanza Auto 6 med bara 1,3 procent. Fonden är upp 12 procent på ett år.

I våras uppmärksammade Dagens Industri att 90 000 sparare i Avanzas USA-fond helt hade missat rallyt i Nvidia eftersom fonden valt bort bolaget av hållbarhetsskäl. Sedan dess har dock fonden tänkt om och investerat i Nvidia och 9,5 procent av fondens innehav ligger nu i aktien.

ANNONS

“Framsida av myntet”

Den statliga pensionsfonden AP7 Såfa, som är det förvalda alternativet för dem som inte vill göra egna fondval för sina premiepensionspengar, investerade i Nvidia 2010, då 27 miljoner kronor.

I dag rör det sig om 35 miljarder kronor – motsvarande 3 procent av fonden med en värdeökning på 17 miljarder sedan årsskiftet.

Det här är framsidan av myntet. Nu har den här sektorn gått väldigt bra och Nvidia har gått fantastiskt bra. Det kommer i slutändan att komma våra sparare till del i form av bättre pensioner, säger Johan Florén, kommunikationschef på statliga AP7.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS