News55

De vill sänka skatten för "vanligt folk"

Det finns tusentals bidragsfuskare i Sverige och många kommer undan. Förra året anmäldes över 12 000 misstänkta bidragsbrott till polisen.
Genom bidragsfusk kommer tusentals svenskar över pengar som de egentligen inte har rätt till.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 aug. 2023

Ett parti föreslår en bred skattesänkning, för både löntagare och pensionärer. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Socialdemokraterna vill se sänkt skatt för 4,3 miljoner svenskar. Det är ett av förslagen i partiets kommande höstbudget, skriver SVT.

Partiledaren och den tidigare statsministern Magdalena Andersson vill parera för att 10 års reallöneökningar har “gått upp i rök”, som hon kallar det under en pressträff.

– Nu sitter säkert alla och tänker ”oj, vill Socialdemokraterna sänka skatten?”. Det tillhör inte vanligheten, men vi befinner oss inte heller i en vanlig situation, säger hon.

Förslaget riktar sig till vad partiet kallar “vanligt folk” och skulle innebär sänkt skatt med i genomsnitt 1 900 kronor per år, per löntagare. För 1,7 miljoner pensionärer innebär förslaget en sänkt skatt med 1 100 kronor per år.

– Alla löntagare får del av den här skattesänkningen. Det blir procentuellt mer till de med lägst löner, säger Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

SVT skriver att skattesänkningarna kostar 10 miljarder kronor. Ingen finansiering för förslaget har omedelbart angetts.

Rikard Jansson / Sarah Carlsson

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS