News55

Debattören: Sverige på väg att få ett av de sämsta pensionssystemen i EU

Artikelbild
ENKÖPING 20130420
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2017

Sverige är på väg att få ett av de sämsta pensionssystemen inom EU. Det skriver Jarl Strömbäck, tidigare distriktsordförande för SPF Seniorerna Västernorrland, i Göteborgsposten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsekvenserna av den snart 20 år gamla pensionsöverenskommelsen blir allt tydligare för Sveriges pensionärer. Överenskommelsen har gett upphov till ett pensionssystem som på sikt kommer att bli ett av de sämsta inom EU och som försätter allt fler av Sveriges äldre i fattigdom. Det skriver Jarl Strömbäck, tidigare distriktsordförande för SPF Seniorerna Västernorrland i GP.

På 1990-talet såg den dåvarande regeringen med Göran Persson (S) i spetsen ett behov av att förstärka statskassan efter flera år av ekonomiskt underskott. De pengar som behövdes för att täcka upp hittade man i ATP-fonderna, men för att kunna utnyttja dem var man tvungen att också rekonstruera pensionssystemet. Resultatet av omställningen drabbar dagens pensionärer hårt, menar Jarl Strömbäck.

      LÄS MER: Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon har jobbat hela livet

Pensioner lägre än EU:s fattigdomsgräns

Idag lever drygt 350 000 äldre på en pension som är lägre än EU:s fattigdomsgräns, och de största förlorarna efter pensionsöverenskommelsen, menar skribenten, är äldre kvinnor – en olycklig men också naturlig följd av att kvinnor i större utsträckning än män är hemma med barn och tar ansvar för familj och hem.

“Utvecklingen på pensionsområdet är det största svek politiken utsatt vårt land och folk för i modern tid”, skriver Jarl Strömbäck i GP.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS